Forsigtige mænd og gemte lyster

Kategoriseret under Selvværd og tagget med , , , , , .

En del mænd, 45 år og ældre, vil kunne huske perioden sidst i 1970erne og begyndelsen af 1980erne, hvor Hite-rapporten om kvinders seksualitet udkom i Danmark og hvor bl.a. dagbladet Information havde en del artikler og debat om seksualitet. Kønsroller sammen med sex og orgasme fyldte meget i den offentlige debat. Kvindebevægelsen var langt fremme og kvinderne var meget velformulerede i deres protester mod mænd, som var nogle svin, der bare ville have sex.

Jeg husker det selv som en meget hård tid, hvor jeg som ung og følsom ’blød mand’, gjorde alle mulige kunstgreb for at undertrykke min egen lyst. For at tilpasse mig kvinderne. Ret smart, men også ret dumt. Vi blev meget gode til at snakke, være forstående og empatiske og det er jo gode, langtidsholdbare egenskaber. Vi fik bare ingen sex…

Bagsiden af medaljen var en selvfornægtelse, som har været meget svær at slippe. Det åg genkender jeg hos en del andre mænd, som er bange for at tage og for at tage fat. Det kræver megen mod og selvtillid at træde ind i et andet menneskes intime rum og sige ’kom her’!

Jeg har de senere år hørt fra en del kvinder, at de efterspørger mænds ’erotiske vildskab’. Mændene er at for pæne, når de tilsidesætter deres egne lyster for at tilfredsstille kvinderne. Kvinderne siger samstemmende: ’Jeg længes efter en mand, der ved hvad han vil have og som tør tage det’, og jeg hører det både fra singlekvinder og fra kvinder i forhold.

Vigtigt: Hvad disse enkeltstående kvinder har berettet kan jo ikke bruges til at konkludere noget som helst generelt om kvinder. Langtfra alle kvinder vil tages, de vil måske hellere forføres, kysses, kærtegnes og anerkendes, for der er meget store forskelle på vores drømme om og ønsker til sex.  Et nej er et nej, og et overgreb er stadig et overgreb.

Jeg begynder dog at se et mønster, som handler om skam. Vi er alle vokset op med den samme skam og den samme fordømmelse af seksualiteten. Fordi der stadig er mange tabuer og nervøst røde kinder, når vi taler om sex, tager jeg derfor skammen som et vilkår.

Kvinderne er hårdest ramt af den samfundsmæssige fordømmelse. Når og hvis kvinden mærker sin lyst til at blive taget, forført og råbollet til hjernen går i selvsving, så vil hendes lyst – og dermed skammen – blive udstillet, hvis den elskede er for hensynsfuld.

Hun ligger og er ved at gå til af lyst. Hun har lyst til at skrige ’knep mig for f…….’ og han spørger ’Er det godt nu, skat?’

Den forsigtige mands udgangspunkt er ofte, at sex er noget griseri, som kvinderne ikke bryder sig om. Han er heldig, at han overhovedet er nået til at få hende overtalt….

Et eksperiment: Tænk hvis det var omvendt? Tænk hvis kvinden var fuldstændig vild med sex, at hun elskede og nød kyssene, kærtegnene, tiden, intensiteten og fornemmelserne i kroppen, at hun elsker det over alt andet? Tænk, hvis det var sådan!

Sådan er det ofte, men når kvinden hvisker ’jeg er så liderlig’, får hun en hel kulturs fordømmelse i nakken.

Hvis manden lige der tør vise hende sin lyst og sin lyst til at tage hende, så er det ham der er vild. Så bliver det hans mod til vildskab og begær – og dermed hans ansvar – der skåner hende for skammens brændmærker.

Mandens begær efter hende kan udfri hendes lyst.

Hvad så med homoseksuelle, vil nogen spørge? Jo jo, jeg ved det godt, og det burde også være beskrevet her, men lige nu har jeg altså fokus på forholdet mellem mand og kvinde.

I virkeligheden går det nok begge veje, for manden kan også lide at mærke hendes begær. Han har dog ofte svært ved at tage imod begæret, fordi det ligger i hans kulturbestemte rolle at være den tagende. Han bliver ubekvem, når han indtager den modtagende position, det er nyt og fremmed at være der, og han risikerer, når han med sin blufærdighed og afmagt møder kvindens lyst at gøre det værste mod kvinden man kan forestille sig, nemlig at kalde hende en luder.

Ordet luder samler al foragt i et ord og udstiller kvindens lyst og begær på en nedladende måde.  Som kvinde skal man være meget stærk for at tage det som en anerkendelse.

Hvad er mønsteret? Kvinden viser sit begær. Manden kan ikke håndtere det og sender hende i skammens dybe hul ved at udstille hendes lyst og kalde hende det værste, hun kan forestille sig. Måske derfor er ordet luder så hårdt, fordi det gør kvinden helt alene med sin lyst. Der findes sjovt nok ikke et tilsvarende skældsord til mænd. Mænd kan ikke på samme måde udskammes på grund af deres lyst.

Jeg mener således, at der er en hårrejsende forskel på hvordan mænd og kvinder kan vise deres lyst i vores ’frigjorte’ Danmark, men den kommentar må I få en anden gang.

Kvinden kæmper med samfundets dom, og manden – nogle mænd – kæmper med deres forestillinger om kvindernes dom. Sikke en redelighed.

Hvordan skal vi komme den forsigtige mand i møde? Hvordan kan han befries fra sine egne forestillinger? Vi kan jo lære ham følgende:

1)      Du er ikke alene, kammerat. Der er rigtig mange som dig, der står med hatten i hånden men med de bedste intentioner. Du vil jo gerne det bedste.

2)      Du er en buk, der har lyst til sex

3)      Kvinder kan også godt lide sex

Når han har gumlet lidt over dette, kan vi jo forslå ham at lege lidt. Krybe tilbage i sandkassen og gå på opdagelse. Hans hænder har tidligere formet sand, træ, jord. Han har tidligere i livet elsket at glemme sig selv og hengive sig til legen.

Den elskedes krop er ofte uudforsket. Der er hele tiden nyt at finde. Undersøg den, brug dine hænder, se hvad der sker. Hun er ikke lavet af glas, og de fleste jeg kender foretrækker en stærk hånd, der kan tage fat frem for en tøvende ’karklud’.

Også når du danser. Kvinderne taler henført om den faste hånd i lænden. Men det kræver mod, selvtillid og selvaccept – at række hånden frem og tage fat.

God personlig hygiejne hjælper i øvrigt også, og dårlig ånde er no-go, når du danser tæt.

Som udgangspunkt er der alle tænkelige måder at lege på, fra det helt blide til det helt hårde. Hudens nerveceller kan registrere varme, kulde, tryk og smerte. Huden kan derfor registrere både helt fjerlette bevægelser som en flues kravlen til smerter, hvor vævet ødelægges. Alt sammen tjener til kroppens forsvar og beskyttelse, men vi kan også bruge det når vi er erotiske. Hvor på skalaen fra 1 til 100 ligger du, hvis 1 er fjerlet og 100 er smerte?

Hvad tror du din elskede tænder på? Hvor på skalaen vil du placere din elskede? Tør du tjekke efter og spørge?

Krop, leg, nærhed, styrke…. Alt dette kan undersøges uden et eneste ord, hvis ordene er for vanskelige at bruge eller ikke findes. Hvis alt andet glipper, kan I jo prøve at tale sammen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *