Købesex er wellness for mænd

Kategoriseret under Kroppen og tagget med , , , , , , .

Hvilket menneskesyn og hvilken kropsopfattelse ligger til grund for, at det er i orden at få masseret sine ømme skuldre og nusset sine tæer men forkert at få masseret sin pik eller få et klask i numsen? Begge handler om nydelse mod betaling.

Debatten om prostitution og sexarbejde har flere aspekter: Det juridiske, der handler om konsekvenserne af et eventuelt forbud; det arbejdsretslige, der handler om sexarbejdernes arbejdsvilkår, rettigheder og sikkerhed, og det personlige/psykologiske aspekt, der handler om motiverne bag sexkøb. Jeg er optaget af det sidste, fordi den verserende debat er så fordomsfuld og afspejler nogle tankevækkende pointer i den kønspolitiske debat.

Hvad får (primært) mænd til at købe sex? Mange ting er blevet anført i debatten, bl.a. at det er ’den fornedrede kvinde, magten, mørket og det forbudte, der tænder mænd, der køber sex’ (debatindlæg på pol.dk den 11. februar). Dette dæmoniserende mandesyn er lysår fra, hvad sexarbejderne jeg kender til, selv fortæller. De beretter om pæne, velklædte og nogle gange lidt forsagte mænd, der nyder og er taknemmelige for en halv times venlighed og berøring.

Når mænd køber sex, køber de først og fremmest forkælelse! Lad os se på det: Jensen drømmer om at få et blowjob. Sidst han fik et blowjob af konen var i 2001, men det var så dejligt, at han stadig drømmer om det. Jensen er gift på 17. år, og det går da meget godt, men han savner noget. Fru Jensen er ikke vild med at give et blowjob. Det har hun sine gode grunde til. Det er ikke noget hun tilbyder af sig selv, og når Jensen antyder sine ønsker, så glider hun af.

På et tidspunkt blev det nok for Jensen. Han bed hovedet af sin skam, og selvom han bedrager sin kone, så har han de senere år opsøgt sexarbejdere, for at få sine ønsker opfyldt. Han bliver modtaget af venlige og imødekommende kvinder, der – mod betaling – og uden af stille spørgsmål giver ham en god og professionel betjening. Efter sine besøg tager han bukserne og frakken på, og går glad og tilfreds tilbage til sit arbejde.

Mændene køber forkælelse, de køber venlighed, omsorg og berøring, og de køber sex uden fordømmelse. De fleste køber håndmassage, blowjobs, eller almindeligt samleje. Hvis de har særlige lyster, som de ikke kan eller tør udtrykke hos deres partner, kan de uden at blive ringeagtede fortælle om deres lyst til smæk, håndjern, tis, høje hæle og latex, modtage ydelsen og betale ved kasse et. De sadistiske og foragtende mænd bliver hurtigt bortvist fra massageklinikkerne og viser deres kvindehad i andre sammenhænge, måske hos de ubeskyttede gadepiger, men det er en anden problematik.

De fleste sexarbejdere er superprofessionelle. De er lydhøre og anerkendende overfor kundernes ønsker, henviser evt. videre til specialforretninger. De er dygtige til deres hverv, har kundekendskab og kan levere service på et meget højt niveau. Men måske vigtigst: de er aldrig fordømmende og kunne aldrig drømme om at gøre kundens behov til noget forkert. Så forsvinder kunderne.

Kvinder køber også forkælelse. Det er bare leveret i en anden indpakning. Kvinderne køber wellness. De går til frisør, ansigtsbehandling, pedicure og afspænding, får varme og velduftende bade og oliemassage. Hele wellness-industrien bygger på kropsforkælelse, men der er ingen forskel på wellness og købesex, andet end de områder af kroppen, som er i centrum for forkælelsen.

Hvilket menneskesyn og hvilken kropsopfattelse ligger til grund for, at det er i orden at få masseret sine ømme skuldre og nusset sine tæer men forkert at få masseret sin pik eller få et klask i numsen? Begge handler om nydelse mod betaling. Det er en moralsk og kønspolitisk diskussion, hvor det ene er legalt, mens det andet er forkert. Debatten om købesex rummer i øvrigt den samme dæmonisering, der finder sted i debatterne om utroskab, hvor aktørerne polariseres som enten ustyrligt sexlystne eller ofre.

Sexarbejderne har altid været ildesete og fordømte, men opfylder jo en funktion i samfundet, fuldstændig som andre faggrupper, og det er så uendeligt let at sparke til dem, der arbejder i skyggen og at fordømme noget man ikke kender. Den omfattende fordømmelse af sexarbejde bliver en meget bekvem måde at benægte problemer i vores kærlighedsliv, som vi ikke tør eller vil tage ansvar for.

Næste gang du, som kvinde, overvejer et wellness ophold, eller hos frisøren nyder fingrene gennem håret, massagen af din hovedbund og det strømmende, varme vand kan du jo overveje at spørge, hvordan din elskede kunne tænke sig at blive forkælet. Næste gang du, som mand, overvejer at gå til en sexarbejder, kan du jo overveje først at bede din elskede om det du har brug for. Forklaringerne på sexarbejdets udbredelse og omfang kunne være gemt her.

8 kommentarer til Købesex er wellness for mænd

 1. Sarah skriver:

  Bliver lige nødt til at sende Petrus’ udemærket forslag om sprøjteorgasmer en kommentar med på vejen, selv om dette måske ikke er tråden at gøre det i.

  Vi kan meget hurtigt blive enige om, at sprøjteorgasmer er en fryd, mest selvfølgelig for kvinden som får dem, men så sandelig også for de mænd som formår at fremkalde dem. Men det er ikke min opfattelse, at det er noget som hører kvinder over 45 til, tværtimod kender jeg mange kvinder på min egen alder (midten af 30’erne) og yngre, som ingen problemer har med at opnå sprøjteorgamser. Som udgangspunkt tror jeg alle kvinder kan få sprøjteorgasmer, hvis bare den mand (eller kvinde), som fremkalder dem, er teknisk dygtig nok og at kvinden hviler nok i sin egen seksualitet til at kunne give slip. Mht. anatomien i det, så er alle kvinder forskellige, hos nogen sidder punktet (føles som en valnød) langt oppe og kan derfor være vanskeligt at nå. Der findes sågar kvinder, som kan få sprøjteorgasmer, blot ved selv at arbejde med deres muskulatur i skeden.

  Sprøjteorgasmer er fantastiske og heldigvis er der kommet mere og mere fokus på dem i de seneste år. Flere steder afholdes der kurser, hvor teknikkerne kan læres, ligesom der er flere hjemmesider, hvor man kan læse mere om emnet!

 2. Petrus skriver:

  Kære Michael.

  Hermed et forslag til at udvide din blok med endnu et punkt – den kvindelige sprøjteorgasme.

  Jeg skriver, fordi det er mit indtryk, at mange kvinder og mænd, tvivler på eksistensen af den kvindelige sprøjteorgasme. Den tvivl ønsker jeg fjerne og erstattet med en viden om hvor megen glæde og nydelse en sprøjteorgasme kan bibringe en kvinde, og hvordan det er lykkes for mig.

  Jeg er en mand i tresserne, der livet igennem har gjort mange forsøgt på at få etableret et varigt parforhold. Men jeg har været for meget original. Det resulterede i, at jeg har haft forhold til (alt for) mange kvinder.

  Ud af de kvinder jeg har kendt, har ca. halvdelen af de kvinderne, der var ældre end 45 år, opnået sprøjteorgasmer. Jeg har aldrig oplevet en kvinde under 40 år opnå en sprøjteorgasme. Til gengæld er det flertallet af de kvinder over 50 år, som jeg har kendt og som har haft et accepterende forhold til deres egen seksualitet, der har kunnet opnå sprøjteorgasmer. Jeg har til tider tænkt på, om der kunne være en sammenhæng mellem at komme i klimakteriet og at kunne få sprøjteorgasme.

  Og til beroligelse for de kvinder, der frygter for, om den afgivne væske skulle være urin, kan jeg sige: Den afgivne væske er helt klar og lugtfri – der er absolut intet gulligt i den. Den virker fuldstændig som vand og er som vand – i modsætning til almindelig skede-sekret – ikke særlig godt som glidemiddel. De fleste af de kvinder, der kan få sprøjteorgasme kan få flere efter hinanden.

  Det er meget sjældent, jeg har formået at kunne give en kvinde en sprøjteorgasme ved almindelig samleje. Jeg har indført to finger i skeden (med håndfladen pegende opad mod skambenet) og med let krummede fingre masseret den blærelignende del af skeden, der sidder ca. en fingerlængde inde i skeden på forsiden (d.v.s. den side der vender ud mod navlen). Jeg har også kendt kvinder, hvor jeg ikke har kunnet finde dette blæreagtige område.

  Jeg begræder at have kendt så mange kvinder, som jeg har. Hvert brud er en smerte. Dette er skrevet for at dele min erfaring og i håb om, at flere vil kunne opleve den kæmpe glæde, det er for mænd at kunne give- og for kvinder at kunne modtage- den store nydelse, der ligger i en sprøjteorgasme.

  Lev vel
  Petrus

 3. Jane skriver:

  Er da meget imponeret over din store viden! Hvis du ønsker at udbrede diskussionen mener jeg det kræver stor omtanke.
  Hvordan ved du at: De fleste sexarbejdere er superprofessionelle. De er lydhøre og anerkendende over for kundernes ønsker, henviser eventuelt videre til specialforretninger. De er dygtige til deres hverv, har kundekendskab og kan levere service på et meget højt niveau.
  At kalde prostituerede for sexarbejdere gør en forskel. Men kun på skrift!
  Kan ikke lade være med at tænke på det satiriske indslag hvor en kvinde bliver sendt ud som prostitueret af jobcentret. Det er ikke en situation jeg ønsker at komme i, og kan ikke forestille mig at NOGEN ønsker sine døtre i den situation.

  • Michael skriver:

   Hej Jane
   Enig, det er en vanskelig diskussion, som både er juridisk, da der indtil videre er tale om et lovligt hverv, og moralsk, da der ikke er entydige svar. Med mindre man bruger religion som moralsk rettesnor.
   At sexarbejderne er ’superprofessionelle’ er en antagelse baseret på simpel virksomhedsøkonomi: hvis ikke de var professionelle ville butikken lukke. Det var blot et forsøg på at anerkende nogle af de kvaliteter fx ‘menneskekendskab’ som sexarbejdere må udvikle som selvstændigt erhvervsdrivende.
   Generelt synes jeg, at diskussionen om sexarbejde er vigtig, fordi tilstedeværelsen af sexarbejde/prostitution er et uomgængeligt, historisk og samfundsmæssigt faktum, som vi er nødt til at forholde os til – uanset om vi kan lide det eller ej.
   Min kommentar i Politiken er skrevet fordi dæmoniseringen af både sexarbejdere M/K og deres kunder M/K er mig inderligt imod. Jeg har forsøgt at kaste nogle nye perspektiver ind i debatten, konkret: motiverne til sexkøb. Denne vinkel har hidtil været ubeskrevet, og jeg vil ikke acceptere, at kunderne gøres til en flok dumme svin, når sexarbejderne selv oplyser anderledes. Uanset, at der også findes grove, kvindeforagtende mænd, der køber sex.
   Jeg er naturligvis ikke blind for, at der er meget skidt i branchen; et område som lever i skygge tiltrækker kriminalitet, misbrug og overgreb, hvilket bør bremses!
   Hvad der også optager og undrer mig, er – især – kvinders fordømmelse af prostitution. Er det sexarbejdernes forræderi mod kvindekønnet, der fører til fordømmelsen. Er det søstersolidaritet med udsatte kvinder i lande, hvor det IKKE er et frit valg? Er det – som flere har nævnt – kvindernes frygt for egen seksuelle utilstrækkelighed, der fører til fordømmelsen? Jeg mangler stadig at høre svaret!
   Lakmusprøven med ‘hvad hvis din kone/datter/mor var sexarbejder?’ bygger på en moralsk fordømmelse. Jeg har tidligere i min karriere arbejde i danske fængsler og har mødt og undervist sexarbejdere. Deres liv lignede ikke en fest, så naturligvis kan det være hårdt – helt umenneskeligt hårdt – at sælge sin krop – i deres tilfælde for stoffer.
   Jeg vælger at se din pointe om døtrene som en mulighed for eftertanke: Hvad stiller vi op hvis vores slægtninge – også af hankøn – vælger at sælge sex?
   Well, enten kan vi fordømme deres beslutning eller også må vi anerkende deres valg. Fordømmelsen er baseret på (den voksnes) egen skam og tjener slet ikke den unge. Hvis det kommer dertil vil min løsning være at acceptere valget, informere om konsekvenserne/vanskelighederne, og endelig give al mulig støtte. Selvom det er svært!

 4. Thomas skriver:

  Kære Michael,
  Tak for dit fine debatindlæg i Politiken igår. Du kommer helt sikkert til at få masser af tæv for det, på trods af din klare anerkendelse af alle de problemer der også er med faget og emnet. Så jeg har bare lyst til at give det modsatte, nemlig anerkendelse. Og så har jeg lyst til at give dig en tilføjelse til inspiration.
  De sidste par år har jeg bevæget mig en del indenfor Tantra miljøet i Danmark. og her har jeg mødt en interessant understregelse af netop det du beskæftiger dig med. Såvel i de mere eller mindre formelle regler, som i de diskussioner jeg har med andre i miljøet.
  Det er nemlig sådan langt de fleste steder hvor man kan købe Tantra massage (Bortset fra 1 faktisk), at kvinder uden videre tilbydes Yoni massage, eventuelt udført med massørens Lingam, mens mænd ikke tilbydes Lingam massage, hverken med hånd, krop eller Yoni.
  Mens det stort set kun møder anderkendelse at kvinder på denne måde kan få løsnet indre spændinger og modigt udforske deres seksualitet, så møder mænd kun fordømmelse for det tilsvarende. For så er det jo bare prostitution. Det er faktisk endnu ikke lykkedes mig at få en forklaring som jeg forstår.
  Det nærmeste har været at mænd i de fleste skoler indenfor Tantra skal lære at tilbageholde udløsningen, og at det er derigennem vi kan opnå det samme som kvinderne. Visse steder kan man således blive medlem og efter at have gennemgået et længere forløb, få adgang til lingam massage alligevel, under den antagelse at man nu har lært at tilbageholde sig selv, og derfor åbenbart har bevist at man ikke bare er en lummer og liderlig mand der ønsker at udnytte kvinden.
  Kun på Tigerens Rede har jeg hørt den spirituelle leder Anne Sophie Jørgensen anerkende denne skygge på mænds seksualitet og en ikke-dømmende tilgang til emnet. hvis du ikke skulle kende stedet anbefaler jeg varmt Anne Sophies bøger.
  Lad mig forresten lige tilføje at jeg aldrig selv har prøvet at betale for sex, kun for Tantra massage, som heller ikke rigtigt spillede for mig.

 5. MJ skriver:

  Har læst indlægget af Michael Sander Loua i Politiken dd. Som jævnaldrende til Sander må jeg sige, at der rammer du noget som i den grad mangler i debatten om bla prostitution. Jeg har ikke selv erfaring med betalt sex men mærker klart i artiklen, at det er jo netop det som kan ske, hvis man som par ikke får belyst sine behov eller ikke får opfyldt et behov som fylder meget i ens bevidsthed som mand. Men at der findes en ‘wellness’ form for mænd som kan løse dette. Og som kan resultere i , at manden løser problemet og kan returnere som “et helt menneske” til sin hverdag. Dejligt med et sagligt mandligt og positivt indlæg.

  • Michael skriver:

   Kære MJ
   Tak for din anerkendelse. Det var netop mit håb, at kunne udbrede diskussionen og måske trænge ned i forståelsen af, hvad der driver så mange mænd til at købe sex.
   Jeg tror ikke på myterne om, at det primært er kvindehadende mænd, der skal udleve deres sadisme ved at gå til prostituerede, uanset at den slags mænd også findes. Sexarbejderne gør jo meget for at beskytte sig selv og hinanden ved at arbejde i klinikfællesskaber, med telefonkæder osv., fordi de ved, at der en risiko forbundet med deres arbejde.
   Hvis mændene – som jeg foreslår – opsøger forkælelse og frihed fra fordømmelse hos sexarbejdere, har vi jo en vigtig nøgle til at forstå, hvorfor seksualiteten er så vanskelig i mange forhold. Hvis vi kan trække den viden ind i parforholdet, at vi ikke gider høre på at vi er forkerte og gerne vil forkæles (uanset om du er mand eller kvinde), så tror jeg, at mange forhold kunne slippe for det hemmelighedskræmmeri og bedrag, som sexkøb også dækker over.
   Venlig hilsen
   Michael Loua

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *