Stalking og voldtægt trækker lange spor

Kategoriseret under Sex og tagget med , , , , .

I går var jeg i kontakt med to kvinder, der har oplevet stalking, dvs. er blevet forfulgt, kontaktet men også truet af en ihærdig mand (læs: galning).

Jeg er overrasket over, hvor dybt kvindernes frygt ligger: De bærer på minder, der mange år efter kan kaldes frem i detaljer, og de bærer på forbehold og frygt for livet som en følge af deres oplevelser.

Alene risikoen for stalking hæmmer kvindernes bevægelse i det offentlige rum: Frygt for mørke steder, frygt for at gå alene, frygt for at tiltrække sig uønsket opmærksomhed, at danse frækt, at bære udfordrende tøj osv. Det bliver til frygten for at vise sig offentligt som et seksuelt aktivt og udadvendt væsen.

Under frygten for forfølgelse, trusler og overgreb ligger frygten for voldtægt, hvor især mænd står som ansvarlige. Voldtægt, dvs. seksuelle handlinger begået mod offerets vilje, gør mig meget vred. Dels fordi vold og overgreb i mine øjne er forkert, dels fordi mændenes kortvarige lyst og tilfredsstillelse trækker meget lange spor og forpester den seksuelle frihed. For os alle!

Frygten for voldtægt er rodfæstet i de fleste kvinder og indprentes i vores døtre, fra de er ganske små: ’Pas nu på, sørg for ikke at være alene, sig ikke ja til noget, der kan bringe dig i fare’ osv. Alle disse små signaler, ord og budskaber bliver en del af grundlaget for voksne kvinders seksualitet, som er spækket med frygt og forbehold. For kvindernes partnere betyder grundlaget, at kontakt og lystfremkaldelse er op ad bakke i form af sikkerhed, tryghed og tillidsvækkende overbevisninger.

Dette – mine herrer – er prisen for de respektløse overgreb mod kvinder, som hver dag foretages af andre mænd! Dette er ikke i orden, og vi bør fordømme voldtægt og fordømme enhver munter omtale af overgreb, overgrebsvitser og andet, der får voldtægt til at fremstå i et muntert og positivt lys.

Stalking og voldtægt er ødelæggende for vores døtres og for kvindernes muligheder for at udvikle og trives i en lyststyret og fri seksualitet. Hertil kommer smerten, de langvarige traumer, frygten og usikkerheden som de voldtagne (mænd og) kvinder må trækkes med i lang tid fremover.

I bogen ‘Krop, sygdom og seksualitet‘, Hans Reitzels Forlag, 2006 skriver Sidenius, K., Hilden, M. og Helweg-Larsen på side 94 ff:

I 2000 blev der gennemført en dansk spørgeskemaundersøgelse med fokus på fysisk vold og seksuelle overgreb blandt ca. 800 kvinder i kontakt med en gynækologisk afdeling. Knap en tredjedel af de 150 kvinder, der havde været udsat for seksuelle overgreb som voksne eller børn havde aktuelle seksuelle problemer… I en amerikansk undersøgelse af 372 kvinder udsat for voldtægt, voldtægtsforsøg eller incest angav 59 procent mindst et seksuelt problem (17 procent i kontrolgruppen, red.). Blandt kvinder der selv forbandt deres aktuelle problemer med overgrebene, angav 88 procent enten angst for sex, nedsat lyst eller ophidselsesproblemer, og symptomerne bestod i op til fyrre år efter overgrebet.’

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *