Unge fravælger sex hævder modeblad

Kategoriseret under Ulyst og tagget med .

Med nysgerrighed læste jeg artiklen ’SEX – er der nogen, der har det længere?’ fra et maj-nummer af modemagsinet ELLE. Jeg fandt bladet i skadestuens venteværelse. Jeg havde slået min fod, og der var masser af tid til det blev min tur.

Artiklen er skrevet af en ung kvindelig freelancejournalist Maria Frederikke Munch, der (brugeroplysning) i sit afgangsspeciale fra RUC har undersøgt ’psykologisk vinklede artikler, der behandler livsstilsbaserede emner’. Journalisten har medvirket til at indføre den artikeltype på ELLE, der har kvinder i alderen 25-35 år som vigtig målgruppe.

På et meget lille grundlag ’fem par i vores omgangskreds, hvor aktiviteterne på lagnerne nærmest var lig nul’ udbreder hun sig om den manglende seksuelle appetit blandt unge kvinder og par, og inddrager i flæng en canadisk videnskabelig artikel, der siger at kvinders sexlyst falder i takt med parforholdets længde (ja, og?) samt udtalelser fra tre sexologer/parterpeuter/psykologer.

Jeg er både overrasket og rystet. Overrasket over – såfremt artiklens påstand er sand – at den lystbetingede seksualitet blandt unge har så trange kår og rystet over, at en journalist vælger at fremsætte sine påstande i et modeblad, der henvender sig til en særlig og formentlig selvoptaget læserskare.

Påstanden i artiklen er, at unge fravælger sex, at sex er såd’n lidt besværligt og at tingenes tilstand sådan set er i orden.

’SEX. Det er lidt ligesom med løbeture. De fleste gange er det rigtig rart undervejs og følelsen bagefter er ubetalelig, men for mit eget vedkommende har jeg svært ved at svinge mig op til nogen af delene, og når det endelig sker, må jeg indrømme, at jeg tænker ’tjek’ bagefter.’, skriver journalisten.

Artiklens forfatter lader parterapeut og sexolog Rikke Thuesen udtale, at mediernes påvirkning skaber et billede af perfekte superstramme og lækre kvinder, som den selvbeskuende og selvvurderende kvinde kan have svært at leve op til. En anden begrænsning er de unge kvinders ’pligt- og tjeklister’, hvor der først er tid til at hygge sig, når der er vasket op og vasket tøj, og hvor zumba er det eneste hun går til. Endelig ser sexologen tilbageholdenheden i den pæne piges rolle, der er påvirket af modens tækkelige ikoner, og hvor tøjet skal sidde perfekt.

’Pæne piger er sådan nogen, der ikke får svedigt hår og vilde øjne. Det kan godt være lidt vildt og lidt kinky og lidt på køkkenbordet, men det er altid pænt. Med den rigtige chemise på’, siger Rikke Thuesen i artiklen.

Parterapeut Martin Østergaard er ’ikke overrasket over unge pars manglende sexliv’ og mener, at kvinderne har fået mere magt og mændene tilsvarende har lagt sig lidt mere ned. Desuden kan pressede kvinder ikke mærke hverken deres hjerte eller deres underliv.

Psykolog Sanne de Neergaard bruges i artiklen til at sige at ’folk lyver altid om deres sexliv, det har de altid gjort.’ Psykologen anbefaler at sex sættes i kalenderen sammen med andre aktiviteter. ’Hvis du vil holde dig i form, må du dyrke noget motion, hvis du vil holde på din partner, må du dyrke noget sex.’

Vorherrebevares! Her er det jeg når kvalmepunktet. De unge kvinder i ELLE-artiken fremstår som nogen, for hvem sex er en besværlighed, en trussel mod deres stylede udseende og en handelsvare. Jeg finder det problematisk på et selektivt og halvakademisk grundlag at bringe den slags påstande til torvs.

Artiklens hovedbudskab om manglende seksuelle aktiviteter passer slet ikke til mine forestillinger om unge kvinder, som har masser af appetit og lyst til at undersøge og lege med deres seksualitet. Artiklen udrenser lysten, legen, liderligheden, det udfordrende, det frække og det sjove.

Passer det, hvad journalisten skriver, at seksualiteten er næsten borte blandt unge piger og par? Sig nej og fortæl mig at lysten til hinanden, til kropslighed og leg stadig findes.

Er vi for alvor fanget ind af en omsiggribende nypuritanisme, eller er det blot journalistens egne opfattelser pakket ind som en psykologisk vinklet artikel til de forkælede, velstillede og selvoptagede læsere af et modemagasin?

 

3 kommentarer til Unge fravælger sex hævder modeblad

 1. Sarah skriver:

  Jeg vil glæde mig til at læse mere… Jeg tror i hvert fald ikke det kan passe at jeg og flere af mine veninder er særtilfælde!

  Tror ELLE har en opsang tilgode! Og hvor fantastisk at en mand træder ind i kampen! Respekt!

 2. Sarah skriver:

  Nej! Jeg tør endda skrive det med stort NEJ!!!!

  Jeg passer ind i den aldersmæssige målgruppe Elle henvender sig til, ikke at jeg kunne drømme om at læse et modeblad, da de generelt giver en meget forkert billede af hvordan virkeligheden er, åbenbart nu også med hensyn til seksualiteten blandt unge kvinder og par. Nej så hellere Tidens Kvinde, som opfordre til og roser kvinders seksualitet og giver inspiration til sex og mere sex.

  Nu har jeg ikke selv læst artiklen du omtaler, men er lige som du, rystet over at det er det billede journalisten giver og oven i købet stille med videnskablig opbakning til. Jeg er selv en ung kvinde med en hektisk hverdag fyldt med et krævende job, små børn og generelt for lidt tid. Men en ting skal der være tid til og det er sex! Så må det være på bekostning af vasketøjet eller opvasken! At sex skal skemalægges virker måske for nogen, men hvorfor ikke stå ved sin lyst og ager ud fra det… Måske er mit forhold atypisk, men vi har sex når lysten melder sig, også selvom det er en lørdag eftermiddag, hvor børnene er hjemme… Tegnefilm er en glimrende babysitter i de tilfælde, hvor lysten ikke kan vente og man har det jo fuldstændig fantastisk bagefter og har meget mere energi til vasketøjet og opvasken efterfølgende. Og let’s face it sex giver lyst til mere sex…

  Jeg håber ikke det står så slemt til med min generation, som artiklen får det til at se ud til. Læg ambitionerne på hylden og smid hæmningerne og nyd den seksualitet som ligger i jer!

  • Michael skriver:

   Tak for din kommentar, der er altså håb forude. Jeg vil dog forhøre mig yderligere hos en række yngre kvinder om de deler artiklens synspunkter. Hvis de kvinderne melder tilbage at de har fuldt blus på lampen, så bliver jeg sq vrissen og ringer til ELLE.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *