Bryster

Kategoriseret under Kroppen og tagget med , , , , , , , , , .

I den sexologiske faglitteratur kan jeg læse side op og side ned om kønsorganerne syd for navlen og finde bunker af viden om kønsorganernes anatomi, fysiologi, funktioner og dårligdomme. Litteraturen om brysternes seksuelle funktion er stort set ikke-eksisterende. Uanset at brysterne spiller en central rolle i vores seksualitet. Mænds bryster er slet ikke beskrevet!

Over 80 procent af kvinderne og hele 52 procent af mændene i en undersøgelse blandt 300 seksuelt erfarne mænd og kvinder oplyste, at pirring af brysterne gav eller forstærkede seksuel ophidselse. 78 procent af kvinderne og 39 procent af mændene oplyste, at pirring af brysterne under samlejet øgede ophidselsen.*

De fleste af os ved det godt: Det er dejligt at få kildet, klemt og nappet brysterne, men særligt kvinderne er deres brystfølsomhed bevidst. I forbindelse med sex havde 59 procent af undersøgelsens kvinder – men kun 17 procent af mændene – bedt om at få stimuleret deres bryster. Blot 7-8 procent af deltagerne oplyste, at brystpirring dæmpede den seksuelle ophidselse.

Mens brysternes funktion i forbindelse med amning er rigt beskrevet og vi kan finde litteratur om mælkekirtler, om hormoner, der ved barnets første sutten får livmoderen til at trække sig sammen og om brystcancer, er det næsten ubeskrevet, hvad der sker, når brysterne pirres seksuelt. Den norske læge Haakon Aars skriver et enkelt afsnit på side 31 i bogen ’Menns seksualitet’:

‘Afferente impulser fra disse områder, som oppleves seksuelt stimulerende, går via nervebaner til lystsenteret i hypothalamus, på samme måte som sensuelle sanseinntrykke: syn, smak, lukt og hørsel.’

Jeg synes, at den manglende viden og den manglende litteratur om brysterotik er tankevækkende. Dels fastholder vi kønsorganerne for neden som det ubetingede lystcenter, hvilket er diskutabelt. Mange kvinder – og måske mænd – drømmer om sex, hvor brysterne får mere opmærksomhed. Dels er den manglende viden om brysternes seksuelle funktion og muligheder med til at fastholde kvinders tabuiserede oplevelse, at det kan opleves seksuelt stimulerende at amme. Det er ren biologi! Når brysterne påvirkes – uanset om det skyldes en sulten barnemund eller den elskedes læber – vil nerveimpulser fra brysterne og frigivelse af hormoner påvirke vævet omkring kønsorganerne. Det åbner for blodforsyningen med erektion og skedefugt hos kvinden til følge.

Impulserne fra brysternes følenerver går hos både mænd og kvinder gennem nervestrengene i rygmarven til sensoriske områder i hjernen og når via ’hormoncentralen’ hypothalamus frem til vores bevidsthed. Her kan kvinderne vælge at blokere for den seksuelle oplevelse ved amning men kan give efter for seksuel stimulation fra en voksen partner, uanset at signalerne nogle gange blandes sammen. Mænd, der ikke har amning som biologisk opgave, kan med deres vilje (bevidsthed) beslutte om, impulserne fra brysterne skal have lov til at nydes eller om impulserne skal gemmes bort.

Jeg har fra talrige kvinder hørt, at de oplever en erotisk hovedvej, der går fra brysterne til kønslæberne og klitoris. Jeg ville gerne undersøge nærmere, hvad denne hovedvej er for en størrelse.

Mænds og kvinders bryster har samme biologiske udspring og findes som anlæg hos både drenge og pigefostre. Brysterne udvikles ved tilstedeværelse af det kvindelige kønshormon østrogen, og væksten hæmmes ved overskud af det mandlige kønshormon testosteron.

Drenge og piger har den samme nerveforsyning til brysterne. I den tidligere pubertet vil pigernes øgede østrogen i kroppen få brysterne til at vokse og udvikle mælkekirtler, fedtvæv etc. Væksten af drengenes bryster hæmmes på grund af testosteroneksplosionen i kroppen, men drengene kan i en periode af den tidlige pubertet have smerter i brysterne ligesom pigerne oplever det. Hvis den voksne mand får behandling med østrogen, vil hans bryster begynde at vokse. Dette bruges i behandlingen i forbindelse med kønsskifte.

Pirring og stimulation

Brysterne og især det mørke område og brystvorten i midten, areola, er rigt på følenerver, der reagerer på både tryk, smerte, varme og kulde. Desuden findes muskelvæv, der ved stimulation af brysterne og gennem nervereflekser kan trække vævet sammen, hvorved brystvorten bliver hård.

Områdets store følsomhed og nervetrådene til de sensoriske centre i hjernen tjener et formål i forplantningen: det er stimulerende at give bryst – i hvert fald når mælken er løbet til – hvilket sikrer afkommets overlevelse. Den store koncentration af følenerver gør samtidig brysterne til en herlig erotisk legeplads. Også hos mændene.

Brysterne reagerer forskelligt på stimulation. Fra individ til individ og periodevis hos den enkelte. Bryster kan overstimuleres efter længere tids pirring, så selv en svag berøring bliver smerte- eller lystfuld.

Brysterne kan pirres med både fingre, hænder og med redskaber fra fjer og silke, reb og elastikker til hampehandsker og tøjklemmer. Da brysterne også er følsomme for varme og kulde kan både is og smeltet chokolade bruges til pirringen.

Det er klart, at enhver pirring, hvad enten det er tryk, klap, slag, binding, varme eller kulde skal udføres med opmærksomhed og respekt.

Følsomheden for pirringen af brysterne kan øges ved at fratage fx synssansen med et blindfold. Herved bliver det lettere at koncentrere sig om nydelsen, ligesom uvisheden om det næste bidrager til at øge spændingsniveauet.

Jeg finder det i øvrigt tankevækkende, at BDSM tilsyneladende har langt mere fokus på brysterne end på kønsorganerne, at kinky sex tilsyneladende flytter opmærksomheden fra kønsorganer og orgasmejagt til kroppens øvrige områder og pirring. I BDSM-litteratur er der masser af beskrivelser af hvordan bryster gøres til genstande for alverdens tænkelige former for pirring, hvor den BDSM relaterede pirring af de nedre kønsorganer er mindre fremherskende.

Legetøj og redskaber

Reb og elastikker kan bruges til besnøring af bryster og brystvorter. Klemmer, fra almindelige tøjklemmer til krokodillenæb og japanske brystklemmer kan bruges til pirring og smerte/lystpåførelse. Hertil kommer alle tænkelige bløde, hårde, spidse, kolde og varme genstande fra enten køkkenskuffen, byggemarkedet eller den lokale SM-butik.

I legetøjsafdelingen vil jeg nævne sugekopper, manuelle eller med pumpe, der kan skabe vakuum om brystvorterne og dermed øge brysternes følsomhed. Endelig findes der små batteridrevne apparater til ’elektrosex’, der med selvklæbende elektroder, kan give små elektriske stød på huden f.eks. på brysterne. Elektrostimulation må ikke bruges på mennesker med hjerteproblemer eller indopereret pacemaker.

Piercing af brysterne

Både mænd og kvinder pryder sig med piercingstave eller -ringe gennem brystvorterne. Der er stadig diskussion om, hvorvidt en brystpiercing øger eller ødelægger følsomheden i brystvorten. Der er en risiko for at følenerverne i brystvorten beskadiges ligesom mælkekanalerne i kvindens bryster bliver perforerede og kan blokeres af arvæv.

Speciallæge i kvindesygdomme Erik Fangel Poulsen skriver på Netdoktor:

’Piercing gennem brystvorter kan formentlig beskadige nogle af de kanaler fra brystkirtlen, som fører mælken ud ved amning. Det behøver ikke at betyde, at du til sin tid er forhindret i at amme. De fleste læger, sundhedsplejersker og jordemødre anbefaler, at piercinger fjernes af hygiejniske grunde og altså for barnets skyld i hele ammeperioden.’ **

Hvis du ønsker en brystpiercing, skal du sikre, at det udføres med brug af sterile instrumenter og af en professionel. Det gør kortvarigt ondt at blive piercet og helingsprocessen tager omkring 6 uger, hvor der er øget infektionsrisiko og derfor særlige krav til hygiejne.

*The ESSM Syllabus of Sexual Medicine, s 59, Medix Publishers, Amsterdam, 2012
**http://www.netdoktor.dk/brevkasser/arkiv/201029.htm

2 Responses to Bryster

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *