En fast hånd lyver ikke

Kategoriseret under Smerte og tagget med , , , , .

Mange kvinder fortæller, at de godt kan lide en fast hånd. ’Jeg hader slatne hænder’ og ’så tag dog ordentligt fat’ siger de om mændene.

Ikke så få tænder på en fast hånd i form af smæk, men den tager vi en anden gang. I dette indlæg mener jeg en hånd, der tør tage fat og holde fast.

Handlingen, den faste hånd, og opfattelsen af den faste hånd foregår på det ubevidste plan. Vi sanser det uden nødvendigvis at tænke over det.

Hvis jeg er usikker på min relation til partneren eller er usikker på mine følelser for min partner, bliver mine hænder svage. Hænderne tør ikke række ud og tage fat, og usikkerheden udtrykkes i hændernes greb. Det sker uden jeg tænker på det.

Partneren, både ved dans og ved sex, registrerer dette (ubevidst, for der foregår så meget andet) og oversætter berøringen til kontakt-sprog: God, fast hånd = han kan lide mig. Famlende og usikker hånd = han kan ikke lide mig .

Det er meget primitive tolkninger, men som modtager af berøringer er vi meget sensitive over for den slags tegn.

Kvinder fortæller, at de kan lide en fast hånd, simpelthen fordi de gerne vil mærke og kunne stole på, at de er lækre, og en fast hånd lyver ikke.

Hos den som kærtegner og berører er der flere (ubevidste) ting i spil: Det usikre greb er et konkret udtryk for manglende accept og anerkendelse. ’Det er OK at danse med dig, men jeg synes ikke du er toplækker.’ Jeg holder dig lidt på afstand. Der er overensstemmelse mellem hænder og følelser.

Det usikre greb kan også skyldes egen usikkerhed. Grundlæggende er det tvivlen ’må jeg det her?’ Årsagen kan være frygt for afvisning eller at man har mange følelser i spil. Det kan også være en grundlæggende skam forbundet med kontakt.

Den faste hånd udtrykker din sympati og din anerkendelse. Den faste hånd demonstrerer, at du hviler i dig selv, og er OK med situationen. Det er naturligvis behageligt for partneren at hvile i den tryghed: ’Han kan lide mig og er fast som en klippe.’ Håndens sikkerhed fjerner hendes usikkerhed. Hun bliver tryg og kan give sig hen.

Faste greb kan naturligvis tillæres som attitude, men pas på: det kan snyde! Hvis ikke der er overensstemmelse mellem dine imødekommende og venlige øjne, dine ord og dine hænder, så bliver dine faste hænder blot en tillært gestus, og uden kontakt til det du har i hænderne, kommer en fast hånd let til at gøre ondt og føles ubehagelig. Der er forskel på at holde fast og at nive.

Der er meget spændende at lære her. Om sig selv og om sin partner.

Prøv det, næste gang du danser. Hvordan holder du din partner? Løst, fast, tæt eller uden kontakt overhovedet? Hvad føles godt i hænderne? Hvad har du egentlig lyst til? Hvad forhindrer dig i at gøre det, som du har lyst til?

Når vi har sex kan vi også lege med og undersøge vores håndkontakt og berøring. Aer du kun eller tager du fat?

Vi må gerne hjælpe hinanden. Hvis du er usikker på, om du tager for hårdt eller for blødt, kan du jo enten spørge eller du kan prøve noget forskelligt og så være opmærksom på reaktionen.

Vi kan også – efter aftale – vise hinanden, hvad der føles godt, og hvor hænderne skal holde godt fat og hvor det bliver ubehageligt. Hvis vi en stund opfatter sex som en kropslig leg, kan vi jo føre den andens hænder og vise, hvor og hvordan hænderne skal bruges.

På en skala fra et til ti, hvor hårdt holder jeg nu?

Mange kvinder kan godt lide et godt greb om hofterne, en fast hånd om livet og at blive holdt på brysterne. De kan lide at mærke den anden, og et godt og sikkert greb fjerner usikkerheden, som beskrevet ovenfor.

Mænd har som regel stærkere og kraftigere muskler end kvinderne og kan derfor både lide og tåle, at der bliver taget godt fat. Det er et spørgsmål om fysik. Når mænd skal have massage eller muskelafspænding, skal der som regel tages godt fat.

Noget andet er, at mænd generelt er skrækkeligt dårlige til at modtage kærtegn – de har så meget opmærksomhed på kvindens nydelse – og når derfor ikke at opdage de fine nuancer, når og hvordan hans partner tager fat, men det er en helt anden historie.

Leg med hinanden, og bliv klogere. Både på dig selv og på din partner.

4 kommentarer til En fast hånd lyver ikke

 1. Gentle Man skriver:

  Først: Tak for dine helt ualmindeligt velskrevne, empatiske og helhjertede kommentarer og indlæg. Det er en fornøjelse at læse fra din hånd og dine tanker.

  Dernæst – min reaktion foranlediget af ovenstående.

  Gennem livet lærer man ting, man ville ønske, man kunne forære næste generation, uden at de selv skulle kæmpe for indsigten. Det kan man ikke; men man kan glæde sig over, at læringen aldrig stopper. Jeg har haft netop sådan en oplevelse – med en kvinde, der var dobbelt så gammel som mig selv.

  Jeg mødte hende på en kroatisk campingplads. Hun var en frue af det bedre og kulturelt dannede borgerskab i Wien. Hun havde været gift i over 60 år. Manden var gået bort. Hun savnede ham. Hun var næsten 90.

  Vi havde korte, hjertelige samtaler flere gange om dagen, når vi mødtes. Enkelte gange længere. Hun var en engel, der bragte et budskab med sig og budskabet kom en tilfældig dag, da jeg havde spurgt ind til hendes afdøde ægtemand. Hun så langt væk og derefter direkte ind i mine øjne, mens hun lagde en skrøbelig, 90-årig, varm hånd på min underarm og sagde: “Die Haut. Die Haut. Das muss mann nie vergessen. Das fehlt mich … die Berührung. Das ist so wichtig. Die Haut.”

  Den bærer jeg med mig, mens jeg alt for langsomt lærer, hvad det var, hun vidste.

  • Michael skriver:

   Kære Gentle Man
   Tak for din meget smukke beretning, som gjorde dybt indtryk på mig! Jeg kan næsten se hende for mig, fornemme den visdom, som hun rummer og med sine ord har givet videre til dig, og nu til flere.
   Vores hud er en af de vigtigste sanser, når vi er erotiske. Den er så fuld af nerveender, hvis vi skal holde os til biologien og dermed en legeplads for uendelig lyst, fra det helt blide til det smertefremkaldende.
   Det kræver mod at åbne for denne følsomhed og desværre for især mænd, er der mange som ikke når frem til denne ‘døråbning’ og vover at træde gennem denne.
   Når jeg fremhæver mændene er det fordi vi mænd ofte er fanget af vores kulturbestemte rolle som ‘handlende’, ‘aktive’ og med kontrolleret overblik. For at træde ind i følsomheden, bl.a. hudens følsomhed, skal vi for en stund træde ud af ‘manderollen’ (tilgiv mig denne forenkling), og slippe alle vores egne forventninger til os selv, og vores partners ditto.
   Du skal turde slippe ansvaret, slippe tanker og viljen til handling og blot følge din elskedes hænder. Det er udfordrende og provokerende på mange planer.
   Jeg håber således, blandt andet på mange kedsommeligt trættede mænds vegne, dem som oplever erotikken som en opgave der skal løses, som en præstation frem for en gave, at de tør træde ind i det følsomme univers, som da åbner helt nye dimensioner i seksualiteten.
   Tak til dig også for din anerkendelse af mine indlæg. Jeg er drevet af en glubende nysgerrighed efter at kende det erotiske univers i al dets mangfoldighed og har undervejs opdaget at vores seksualitet og de seksuelle problemer, som mange står med, er lange mere komplekse end de korte svar, som gives i mange artikler og brevkassesvar.
   Nogle spørgsmål kan besvares let, og hel lavpraktisk viden om fx sammenhæng mellem lyst, fugt og smerter ved samleje kan bringe mennesker ud af et pinsomt problem, men ofte er der jo langt dybere årsager til vores seksuelle problemer.
   Din anerkendelse varmer mig, og jeg håber, at du vil være med til at øge kendskabet til min blog, som – hvilket er mit ønske – kan komme flere til gavn.
   Venlig hilsen
   Michael
   PS: Senest kan vi i medierne læse om ‘det sexløse liv‘ som ifølge artiklerne rammer hvert syvende par. Jeg finder det ikke overraskende men chokerende, fordi vores seksualitet KAN være en indgang til samhørighed, nærvær, kontakt, udfordring, udvikling og meget mere af det gode.

 2. Julie skriver:

  Ohhh er så enig, en fast hånd, elsker det. Der er næsten ikke noget værre end når partneren tager “slattent” fat.

  Jeg er lidt usikker på et punkt, elsker mænd også faste hænder? Eller bliver det for “mandligt” når en kvinde tager godt fat?

  • Michael skriver:

   Kære Julie
   Du kunne genkende situationen, ser jeg. Det er godt at være sig bevidst om, hvad der er rart og hvad der er mindre rart/ubehageligt. Både for at kunne meddele sine ønsker og kunne vejlede hinanden.
   Om mænd elsker faste hænder? Vi er jo alle forskellige og har forskellige lyster, ønsker, præferencer og behov. Jeg skriver jo, at mænd generelt er kraftigere bygget end kvinder, og anatomisk derfor kan tages godt fat i. Det afhænger jo af, hvor på kroppen du tager fat, nogle steder er vi følsomme for berøring andre steder godt polstrede. Det kan jo blive en spændende undersøgelse at lave med hinanden. Så kan man tegne på hinanden eller sætte krydser, dvs gøre det til en leg.
   Du skal også være opmærksom på, at nogle dage er vi mere hudfølsomme end andre. Det kan evt hænge sammen med trygheds- og stressniveau.
   Jeg oplever, fra de mænd og kvinder jeg taler med, at mænd generelt er ret dårlige til at være opmærksomme på sig selv og derfor slet ikke har opdaget hudens vidunderlige potentiale for berøring.
   Enten ‘tænker de med pikken’ (tillad mig denne floskel, som hyppigt er udtalt af kvinder), eller osse har de travlt med at sørge for hende, og under sig sjældent den nydelse at være i en kvindes hænder.
   Mænd som kønsvæsener ift kvinder som kønsvæsener har svært ved at frigøre sig fra rollen som den styrende (Læs fx ‘Tegnet på kroppen’, en spændende og tankevækkende bog (doktorafhandling) af Dorthe Marie Søndergaard), og derfor kan det være svært at ‘komme ind’ til manden på den måde. Synd for ham, men han skal både frigøre sig fra rolleforventningerne og tillade partnerens nærhed, for at komme ind i dette rum for nydelse.
   Måske derfor at nogle mænd tænder så stærkt på at blive bundet og domineret, fordi her får de for alvor lov til at være i nydelsen. Kan ikke undslippe den.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *