Erotisk stimulus og respons

Kategoriseret under Sex og tagget med , , , , , .

Når vi har sex, er vi inde i det intime rum med hinanden. Her hersker en særlig følsomhed, og her bruger vi et andet sprog end det talte. Intimitet og nærhed kan gøre os åbne og sensitive for hinanden; både for os selv og for den anden. Hændernes og fingrenes berøringer kan fremkalde en reaktion, og jeg tænker, at det intime samvær for de fleste er mere spændende, når vi får respons, end når vi kærtegner en træstamme.

Bag overskriftens kedelige fagudtryk gemmer sig nogle overvejelser om, hvordan vi reagerer erotisk på hinanden, mens vi har sex, og hvordan tavshed og lyde virker meget forskelligt.

Nogle er ganske stille, når de elsker, nogle er meget larmende. Nogle kommer med et brøl, når de forløses, andre kommer helt stille. Nogle tænder på, at sex bliver larmende, andre bliver forstyrret af larmen, som giver tanker om børn og naboer eller aktiverer egen blufærdighed.

En eller anden form for reaktion, fx i form af lyde, er dog nødvendig, når vi har sex. Gennem vores lyde og kropssprog viser vi den elskede, om noget er rart og gerne må fortsætte, eller om det er ubehageligt og skal høre op. Hvis vores kærtegn ikke giver reaktion, kommer vi i tvivl. Vi analyserer lynhurtigt: Er det godt, hvad jeg nu gør, eller er stilheden en afvisning?

Reaktioner fra den anden gør os nysgerrige og motiverer til at fortsætte, mens manglende reaktion dæmper lysten.

Det er mere pirrende, når hændernes berøring af huden, brysterne, ansigtet og kønsorganerne får den elskede til at sukke og bevæge sig, end når berøringerne ikke fører til reaktion. Det giver mulighed for at opdage den elskede i kontakten, men også mulighed for at opdage egen lyst og seksualitet. I det intime rum findes motivation til at kende den elskede på ny, men der er også mulighed for i nærværet og sanseligheden at finde svar på egen seksualitet.

Jeg anbefaler derfor en øget erotisk tydelighed som en vej til at kende den anden og til at kende sig selv. For ligesom din elskedes reaktioner er din vejviser, vil dine reaktioner være en vejviser for din elskede.

Jeg har en fornemmelse af, at mænd er mere tavse og ikke-reagerende end kvinder. Jeg har ingen data og undersøgelser til rådighed, så det må blive en påstand. Måske er det et billede, jeg har fra pornoens verden, hvor mændene under samlejet pumper løs, og når de kommer sker det med et næsten lydløst GNNNNNNGHHHH. Kvinderne skal helst råbe og skrige, når de får udløsning.

Mandens belønning er kvindens tydelige orgasme, men det må også gå den modsatte vej: Kvindens belønning for hendes erotiske dygtighed er mandens brøl og hans sæd. Så bliver det tydeligt, at hun har været en god elskerinde.

Jeg tager i dette indlæg udgangspunkt i mænd og kvinder i seksuel forening, men de samme mekanismer om stimulus og respons gør sig gældende i homoseksuelle forhold. Vores tydelige nydelse er belønningen til den elskede, for at han eller hun har gjort det dejligt for os.

Så hvordan er det når du har sex? Er du stille eller er du larmende? Hvad trives du med? Hvad er det gode ved den stille sex, og ved den larmende sex, og hvad er det dårlige? Hvad kunne du tænke dig mere af? Forstyrres du af tanker om omgivelsernes reaktioner, og hvor vigtigt er det?

I det intime rum er lydene og kroppens kælne bevægelser et sprog vi taler med hinanden. Det er vores måde at aflæse og forstå den anden, men det er også en intim vej til at kende og forstå os selv og vores seksualitet.

Hvis du er vant til at ae og massere kan det være både grænseoverskridende og øjenåbnende at gøre noget andet. Hvad sker der, hvis du tager fat? Hvordan reagerer din elskede og hvad oplever du selv? Kan du lide det og hvad fortæller det dig om din egen seksualitet?

I det intime rum uden støj bliver fingerspidserne og huden vores samtaleorgan ligesom stemmen og hørelsen, tungen, struben og ørerne er det, når vi taler med hinanden. Hvis du giver dig lov til at være stille og nydelsesfuld og til at reagere på din elskedes berøringer, får du ikke alene givet dit erotiske svar, men får også mulighed for at fornemme, hvad der tænder dig: Jeg kan godt lide blide berøringer, jeg kan godt lide faste berøringer, jeg kan godt lide kys, jeg kan godt lide smerte eller jeg kan ikke lide det, når det bliver for blidt og kildende eller for hårdt og voldsomt. Disse opdagelser kan ændre sig fra dag til dag, hvor vi nogle dage er til det blide, og andre dage er til det håndfaste.

Gennem den kropslige dialog i det intime rum, når vi deler kroppens oplevelser med hinanden, får vi et nyt og udvidet kendskab til både vores partner og til os selv. Vi har to kvadratmeter hud at boltre os på og vores muligheder for at give og modtage nydelse er uendelige: Blidt, hårdt, koldt, varmt, hurtigt, langsomt, løst, fast….

Jeg har været længe væk fra tasterne, men det er dejligt at være tilbage med ny inspiration.

Godt nytår

/M

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *