Ferie og fantasier

Kategoriseret under Fantasier og tagget med , , , , .

Det kan være svært at få hul på den intime samtale om lyster, drømme og fantasier, men jeres ferieplanlægning kan være et godt sted at øve sig.

Samtaler om sex er ofte farlige, fordi vi let kommer til at føle os utilstrækkelige. ’Hun har lyst til sex på stranden, og det er jeg for genert til’. ’Han har lyst til håndjern og reb, og det har jeg ikke lyst til’. Hvis vi altså overhovedet har prøvet at sætte ord på vores lyster over for hinanden.

Tit sker det at vores egen frygt og usikkerhed blokerer for den kreative samtale. ADR, det er ulækkert, det vil jeg ikke, det kan ikke lade sig gøre, det er for mærkeligt osv.

Her er det, at ferieplanlægningen kommer ind i billedet. Begynd i god tid og sæt god tid af til jeres samtale.

‘Jeg har lyst til – tænke, tænke – en vandretur i bjergene’.

Stop nu det sædvanlige ’det har vi ikke råd til’, ’der er for langt’, ’børnene kan ikke klare det’ osv. Det ødelægger al kreativitet og samtaleglæde. I stedet skal I begynde at undersøge den andens lyst til sære feriemål.

’Neiiii, en sommerfugletur til Lofoten’! ’Fortæl mig, hvad der er så spændende ved at se på sommerfugle på Lofoten’.

Undersøg, hos din elskede, hvad der er med de der sommerfugle. Hvad vækker din elskedes begejstring? Hvad er så betydningsfuldt og dejligt ved sommerfugle på Lofoten, at din elskede er parat til at bruge en hel sommerferie på dette?

’Jeg elsker de lyse nætter og midnatssolen’, kunne din elskede svare. Fortællingen åbner nye døre. ’Hvad er så dejligt ved midnatssolen?’

Ved at spørge med undren og at blive ved med at spørge har du inden længe fundet sider af din elskede, som du helt sikkert ikke kendte til, fx at din elskede bliver lykkelig ved lyden af regndråber på en skovsø, duften fra blomstrende mandeltræer, vafler med blåbærsyltetøj eller at sidde helt stille sammen og høre cikaderne synge.

‘Hvad er det dejlige for dig ved at sidde sammen med mig – og høre cikader’, kunne du spørge videre.

At kende hinanden

Målet med samtalen er ikke at bestille togbilletter samme aften. Målet er at undersøge hinanden, trænge ind og forstå, hvad der har betydning. Togbilletterne kan I klare i næste uge. Eller næste måned. Det er ligegyldigt. Det kan være, at det ender med en cykeltur på Bornholm.

’Jeg kunne godt tænke mig at være sammen med flere på en gang’…

Når overraskelsen, chokket, jalousien og mindreværden er faldet til ro kan du på samme måde begynde at undersøge, hvad der er så skønt og pirrende ved dine elskedes drømme og fantasier. Gå forsigtigt, du er i ukendt landskab.

Prøv at holde dig helt ude af fortællingen, for det er jo bare din elskedes fantasier. Undersøg, hvad din elskede rummer, for uanset om du kan lide det eller ej, så er tankerne og drømmene der.

Og bare rolig, det skal nok blive din tur! Både til at fortælle og undersøge, hvad du rummer, men også at undersøge dine reaktioner på din elskedes fortælling.

Som med ferieplanlægningen er der ikke noget rigtigt eller forkert. Det er bare ønsker og drømme. Hvis du bliver jaloux ved at høre om din elskedes lyster, så er det jo din reaktion. Den skal også have plads uden at du er ’forkert’.

– Jeg kan ikke lide at høre om dine fantasier om sygeplejersker
– Hvad sker der med dig?
– Jeg får ondt i maven og bliver ked af det. Jeg bliver også vred
– Hvad gør dig vred?
osv…..

Hold dig ude af fortællingen

Den som spørger, skal holde sig helt ude af fortællingen, bare undersøge, hvad der sker. Lyt til din elskede, se at det kan være svært at have de stærke følelser, vær nænsom.

Som regel bygger den slags reaktioner på tykke lag af gammelt….. ja hvad mon? Undersøg det, find ud af hvad din elskede rummer og hvem din elskede er. Med egne ord og med din hjælp.

Hvor vil du gerne hen til sommer?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *