Fifty shades of ingenting

Kategoriseret under Kinks &fetish og tagget med , , , , , , , .

Trods den store opmærksomhed, vil Fifty Shades of Grey kun få beskeden indflydelse i de danske sovegemakker. Af den enkle grund at SM er besværligt. Bogen og filmen vil en kort periode skubbe til vores erotiske grænser, men de mange håndjern, reb og piske, der i stort omfang langes over sexbutikkernes diske, vil snart ende i støvede kasser i bunden af klædeskabet.

Jeg har ikke læst bogen og ikke set filmen og har derfor ingen meninger om indholdet. Jeg har hørt, at bøgerne er dårligt skrevet, og at filmen viser et urealistisk glansbillede af både persontyper og SM. Endvidere er jeg af kendere fra SM-miljøet, blevet gjort opmærksom på, at filmens hovedperson på flere områder overskrider nogle af de helt overordnede regler for SM: brug af alkohol, brud på aftaler og ingen ’after-care’. Dette skal dog ikke ødelægge den erotiske spænding og lyst, som bogen og filmen fremkalder hos vistnok ganske mange.

Jeg har ingen mening om, hvorvidt den mandlige hovedperson, Mr. Grey, er psykologisk afvigende, om hans velstand er urealistisk og om de seksuelle udfoldelser er troværdige eller ej. Disse forhold m.fl. har været til diskussion i den aktuelle debat.

Derimod finder jeg reaktionerne på først bogen og nu filmen interessante. Det siges, at det især er kvinder, som læser bøgerne og nu strømmer i biografen. Det kunne være interessant at få lidt statistik på fænomenet. Det siges endvidere, at især mænd tager afstand fra historien og bliver lidt småsure over kvindernes begejstring. På den måde fanger historien en bevægelse i tiden: den seksuelle frigørelse, hvor særligt kvinderne rykker.

Kvinderne bliver i stadigt stigende omfang bevidste om deres egen seksualitet og kræver deres ret. Dette uddrager jeg af den stigende intensitet i den kønspolitiske debat. Mændene bliver tilsvarende ‘kastrerede’, fordi de mister deres hævdvundne adgang til sex. Begge dele er godt og nødvendigt. Der er for mange mænd, der for længe har kørt på seksuelt frihjul og for mange kvinder, der har levet med dårlig sex, og som med fornyet appetit på kødets lyster bryder ud af seksuelt uinspirerende og opslidende ægteskaber og parforhold.

Fifty Shades of Grey kommer som en lægeroman i ny forklædning og pirrer de søde drømme om rigdom og opmærksomhed og kilder frækt i trusserne. Det er fint! Jeg kan kun bifalde, hvis bøgerne, filmen og den store opmærksomhed kan vække erotiske drømme, der sover Tornerosesøvn i mange parforhold.

Formentlig kommer en del mænd i vanskeligheder, fordi de søde fantasier vakt til live dels er besværlige at indfri, dels fastholder mænd og kvinder i de vante kønspositioner: manden som den aktivt handlende og kvinden som den passivt modtagende. Tænk hvis filmen og bogen ikke bare vakte skjulte drømme til live, men også skubbede til vores faste kønspositioner?

Tænk hvis filmen kunne vise mere end den dominante mands og den undergivne kvindes seksualitet og i stedet kunne vise både mandens og kvindens nye muligheder? Mænd kan også være submissive og kvinder være seksuelt dominante, og det siges ude i byen, at dygtige dominaer (dominante kvinder) er i høj kurs.

Besværlig BDSM

Man må aldrig gå ned på grej. Heller ikke inden for SM. Intens sex kan sagtens udfoldes på ganske lidt plads og med ganske enkle hjælpemidler, men i stor skala er BDSM besværligt! Hvis man ikke ejer et lille slot eller har adgang til et veludstyret SM-rum i den nærmeste sexklub, så kræver BDSM et aflåst kælderrum, alternativt et soveværelse med specielle skabe og fritlagte bjælker eller kroge i loftet. Børnene vil formentlig spørge nysgerrigt til soveværelsets nye indretning.

Et sortmalet kors med øskner til fastgørelse kan for penge købes på nettet. Det kan alternativt fremstilles på hobbyværkstedet i garagen med høvl, sandpapir og lakbejdse på de indkøbte 2×4” planker fra trælasten. Kæder, karabinhager, reb og andet svært grej kan købes hos skibsprovianteringen under dække af en pludseligt opstået interesse for lystsejlads.

Når sort stue er indrettet, skal partneren inviteres, forføres og tændes, førend den udkårne iføres blindfold og fastgøres til det færdigtlakerede og splintfri kors.

Den erotiske pirring kan strække sig over mange timer og med mindre man tænder på den slags, så kan engagementet blive et anstrengende krav til begge parter. Jeg gentager derfor min påstand, at med mindre man tænder på dominans og undergivelse, sadisme og masochisme, så er BDSM simpelthen for besværligt at inddrage i sin seksualitet i en presset hverdag, som er tynget af vækkeurets kimen, madpakker til børnene og uløste opgaver på kontoret.

Legalisering af undertrykkelse

I flere debatter er det blevet fremhævet, at der findes mænd, der vil bruge Fifty Shades of Grey som argument for ny eller fortsat voldelig adfærd. Jeg tror det næppe, men hvis vi om nogle år alligevel kan konstatere en stigning i overgrebsstatistikkerne, kan filmen blive en del af forklaringen.

Fra især feministisk side er det blevet fremhævet at Fifty Shades of Grey er med til at legalisere undertrykkelse og vold mod kvinder. Deres undertegnede er mand og kan kun vanskeligt fatte verden ud fra en kvindelig position, men jeg tvivler på den feministiske påstand.

Det kan godt være at kvinder – og mænd – opdager, at et klask i rumpen kan vække skjulte lyster, men i relationer, hvor interessen ikke er gensidig, vil afvisningerne være meget tydelige. ’Nallerne væk, kammerat!’ SM-sex skal altid foregå efter gensidig aftale, og hvis en mand lægger hånd på en kvinde mod hendes ønske er det vold. Punktum!

Ensidig SM duer ikke, og en voldelig ubalance i forholdet, har intet med BDSM at gøre. Det er magtmisbrug og er usundt for et samliv, der i mine øjne skal være baseret på lighed.

BDSM kan ikke udfoldes uden gensidig respekt, og filmen kan derfor kun dårligt bruges til at legitimere vold i et usundt forhold.

Nysgerrighed kan være farligt

Hvad stiller man op med de lyster og den nysgerrighed, som Fifty Shades of Grey eventuelt kalder frem? I et fast og tillidsfuldt forhold kan ideerne varsomt præsenteres for hinanden og man kan nærme sig hinanden gennem leg og nysgerrighed. Hvad gør singler, som får lyst til at stifte bekendtskab med BDSM?

Nye opgørelser viser, at en tredjedel af Danmarks voksne er singler. Singler uden fast partner kunne fristes af filmen til at gå i byen for at opsøge en partner til BDSM. Det vil jeg gerne advare imod! Samme advarsel bragte jeg i radioudsendelsen Nattevagten på Radio 24-syv, der den 28. januar 2015 havde BDSM som tema.

Grænseløse universer tiltrækker grænseløse mennesker, og der findes, desværre, ’BDSM-tosser’, som kun husker den ene del af kontrakten om gensidighed, og som drevet af foragt, ondskab eller andet kan gøre stor skade under dække af deres seksuelle tilbud.

Mennesker med skrøbelig personlighed kan komme grueligt galt afsted i det seksuelle møde med en grænseløs person. Samtidig kan det være svært og skamfuldt – omend nødvendigt – at anmelde et(hvert) overgreb, fordi ’jeg ville jo selv’.

Intet boom i vente

Når røgen har lagt sig, og når filmen er gledet ind i rækken af erotiske film vil Fifty Shades of Grey ikke have haft andet end marginal påvirkning af seksualiteten.

Bogen og filmen kan være med til at udvide og udfordre det seksuelle normalitetsbegreb og kan gøre det lettere at tale frit om og anerkende sine eventuelle interesser for BDSM. Den megen omtale kan forhåbentlig gøre det lettere at fortælle om sine erotiske præferencer. Læs også ’Hvordan får jeg det sagt’.

En stor australsk undersøgelse, viser at knap to procent af befolkningen, heraf 2,2 procent mænd og 1,3 procent kvinder, deltager i BDSM aktiviteter. Undersøgelser fra andre lande viser et tilsvarende omfang.

De kommende år vil der formentlig blive klasket lidt mere mås og raslet lidt mere med kæder og håndjern end tidligere, men da de dybere lag af BDSM er meget sårbare og krævende at håndtere og da udførelsen som ovenfor beskrevet er ret besværlig, kommer Fifty Shades of Grey ikke til at flytte markant på det nuværende omfang, tænker jeg.

Hvad tænker du?

/Michael Loua

 

 

 

3 Responses to Fifty shades of ingenting

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *