Hvad er sex – forsøg på en definition

Kategoriseret under Sex og tagget med , , , , , , , , , , .

Både i den sexologiske faglitteratur og på min sexologiske uddannelse har jeg længe savnet en klar definition af, hvad sex er for noget.

I faglitteraturen og i folkemunde er sex ofte lig med penetrerende samleje. Den opfattelse går bl.a. tilbage til Freuds opfattelse af seksuel modenhed, forstået som evnen til orgasme ved vaginalt samleje, men det er en meget snæver definition. Både fordi sex kan være så meget andet end penetration, og fordi manglende evne til penetration fører til sygeliggørelse af de, som ikke kan gennemføre et samleje.

Således er vaginisme, ufrivillige sammentrækninger af musklerne ved skedeåbningen, vulvodyni, smerte ved samleje, erektil dysfunktion (ED), rejsningsproblemer og prematur ejakulation (PE), tidlig sædafgang defineret som seksuelle dysfunktioner, hvilket i førnævnte videnskabelige forstand udelukker evnen til sex. Problemet skyldes en apparatfejl, og hvis fejlen bliver udbedret, er alt godt igen.

Disse opfattelser er i mine øjne misvisende og påfører mennesker med de nævnte ’dysfunktioner’ eller mennesker med en seksuel adfærd, som tidligere kaldtes pervers, en grad af forkerthed. I min forstand kan mennesker sagtens have sex uden penetration og uden at opnå orgasme, hvor alene den seksuelle spændingsopbygning er tilstrækkelig.

Vaginisme, vulvodyni, ED og PE kan være kropslige lidelser i musklerne, i huden eller i nervesystemet og kan være symptom på bagvedliggende, alvorlige sygdomme, men kan også være reaktioner på en seksuel ubalance. Der kan i så fald være gode grunde til at søge efter andre seksuelle udfoldelser end penetrationssex.

Tilsvarende kan parafilier (Gr.: para: ved siden af, philia: kærlighed) som fetishisme, sadisme, masochisme, pædofili, voyeurisme m.fl. være problematiske og i nogle tilfælde kriminelle, tvangsmæssige adfærdsmønstre*, men lysten til anderledes sex, når den ikke er tvangsmæssig, kan lige så vel være den enkeltes vej til at opbygge og forstærke seksuel spænding.

For at tale sammen om sex og for at undersøge hvorvidt de nævnte ’etiketter’ er et problem, må vi have klare definitioner af sex, lyst og begær, som ofte bruges i flæng.

Dette er mine forslag:

  • Sex er kropslig aktivitet med henblik på seksuel spændingsopbygning
  • Lyst er den individuelle oplevelse af seksuel spænding
  • Begær er seksuel spænding med en retning

Hvordan kan vi bruge definitionerne?

Sex kan som skrevet ovenfor være meget mere end samleje, men det er ofte uklart, hvad der tales om, når seksuelle problemer kommer på tale. Det klassiske eksempel er parret, hvor den ene siger: ’min partner vil hele tiden have sex’ og den anden siger ’min partner vil aldrig have sex’. Hvad mener de? Gælder det penetration, seksuelle kærtegn eller nærhed?

’Jeg har ikke lyst’ eller ’jeg har for meget lyst’. Taler de mon om penetrerende samleje eller lyst/ulyst til nærhed?

Lyst til seksuel spænding – nogle kalder det liderlighed – kan være diffus og uden retning og kan stimuleres gennem masturbation eller porno. Hvis lysten har en retning, dvs er rettet mod en anden kalder jeg det begær.

Jeg vil sætte stor pris på, hvis du i kommentarfeltet nedenfor eller på mail til michaelloua @ gmail.com gør mig opmærksom på, hvor jeg tager fejl eller hvor definitionen er utilstrækkelig.

Tak!

 

* Kilde: DSM5, Paraphilic Disorders, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *