Hver syvende par har aldrig sex

Kategoriseret under Ulyst og tagget med , , , , .

’Selv om tre ud af fire voksne danskere er i et parforhold, er der ingen garanti for sex. Faktisk dyrker hvert syvende par aldrig sex, viser en ny undersøgelse. Sexologer er rystede over, at tallet er så højt.’

Det fremgår af gratisavisen Metroxpress, der den 20. september 2012 har offentliggjort en undersøgelse af danskernes sexliv. Undersøgelsen, som avisen har foretaget sammen med analyseinstituttet YouGov, afslører, at 14 procent af alle par aldrig har sex. Jeg er rystet!

Jeg var godt klar over at det var galt fat med danskernes sexliv, derfor mit valg af karriere, men at hver 7. par aldrig har sex, kommer bag på mig. Flere sexologer ytrer sig i artiklen: En forklarer den udeblevne sex med for meget om ørerne og arbejdsmæssigt pres, og at den økonomiske krise har gjort det værre. En anden sexolog anbefaler at komme i gang, fordi sex frigør hormoner, hvorved man bliver gladere.

Jeg forstår ikke fravalget. Sex – bredere forstået som kontakt, spænding og nærvær – er for mig, en grundlæggende del af menneskers eksistens, en kilde til evig undren og fornyelse, og jeg vil ikke leve uden. Det valg har jeg foretaget for lang tid siden.

Som rådgiver synes jeg samtidig, at vi skal være ydmyge over for folks fravalg. Der er jo dybtliggende grunde til, at den ene eller begge parter i et forhold fravælger sex. Det er ikke en let løsning at lukke ned for seksualiteten. Det giver tomhed ikke at mærke sin krop og sin lyst, og vi ved, hvordan afvisningerne smerter partneren, men grundene til at fravælge sex er åbenbart vigtigere end den mulige seksuelle lyst og glæde.

Mit grundlæggende spørgsmål er:

Hvorfor har I valgt hinanden? Hvad er jeres forestillinger om et liv i kærlighed? Hvad er kærlighed? For dig og for jer?

Jeg har dyb forståelse for, at opgaver forbundet med børn og arbejde kan tage megen tid, been there done that, og jeg forstår hvordan belastet økonomi eller personlige vanskeligheder kan føre til indelukkethed og gøre det vanskeligt at række hånden frem.

Jeg forstår også, at i en trængt periode så bliver intimiteten det første offer. Sex er jo skønt, når det kører, men kan i en presset periode blive en belastning og endnu et krav at leve op til. Jeg skal præstere noget hele tiden, nu skal jeg også præstere sex. Jeg orker det ikke….

Samtidig er jeg overbevist om, at sex er så stærk en kraft, at hvis den ikke næres, hvis vi forsømmer hinanden og os selv, så bliver vi meget let ofre for andres fristelser. Utroskab og sidespring er jo en folkesport, selvom det offentligt fordømmes. Sidespring bliver små øer af kærtegn og glemsel.

Den store illusion er, at det går over og at vi klarer det selv. NEJ! Se blot på undersøgelsens resultat: 14 procent fravælger sex, fordi de ikke kan finde ud af det. Vi er elendigt rustede til at håndtere konflikter, vi er dårligt rustede til at håndtere afvisning, til at udsætte egne behov for at rumme den elskede og til overhovedet at se og høre den anden. Vi spilder vores tid på ulykkelighed og har kun et skud i bøssen. Dette liv!

Kom ud af dine forestillinger om selvperfektion, vær ydmyg for din utilstrækkelighed og søg hjælp. Det gør vi jo også når køleskabet går i stykker.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *