Købesex er wellness for mænd

Kategoriseret under Kroppen og tagget med , , , , , , .

Hvilket menneskesyn og hvilken kropsopfattelse ligger til grund for, at det er i orden at få masseret sine ømme skuldre og nusset sine tæer men forkert at få masseret sin pik eller få et klask i numsen? Begge handler om nydelse mod betaling.

Debatten om prostitution og sexarbejde har flere aspekter: Det juridiske, der handler om konsekvenserne af et eventuelt forbud; det arbejdsretslige, der handler om sexarbejdernes arbejdsvilkår, rettigheder og sikkerhed, og det personlige/psykologiske aspekt, der handler om motiverne bag sexkøb. Jeg er optaget af det sidste, fordi den verserende debat er så fordomsfuld og afspejler nogle tankevækkende pointer i den kønspolitiske debat.

Hvad får (primært) mænd til at købe sex? Mange ting er blevet anført i debatten, bl.a. at det er ’den fornedrede kvinde, magten, mørket og det forbudte, der tænder mænd, der køber sex’ (debatindlæg på pol.dk den 11. februar). Dette dæmoniserende mandesyn er lysår fra, hvad sexarbejderne jeg kender til, selv fortæller. De beretter om pæne, velklædte og nogle gange lidt forsagte mænd, der nyder og er taknemmelige for en halv times venlighed og berøring.

Når mænd køber sex, køber de først og fremmest forkælelse! Lad os se på det: Jensen drømmer om at få et blowjob. Sidst han fik et blowjob af konen var i 2001, men det var så dejligt, at han stadig drømmer om det. Jensen er gift på 17. år, og det går da meget godt, men han savner noget. Fru Jensen er ikke vild med at give et blowjob. Det har hun sine gode grunde til. Det er ikke noget hun tilbyder af sig selv, og når Jensen antyder sine ønsker, så glider hun af.

På et tidspunkt blev det nok for Jensen. Han bed hovedet af sin skam, og selvom han bedrager sin kone, så har han de senere år opsøgt sexarbejdere, for at få sine ønsker opfyldt. Han bliver modtaget af venlige og imødekommende kvinder, der – mod betaling – og uden af stille spørgsmål giver ham en god og professionel betjening. Efter sine besøg tager han bukserne og frakken på, og går glad og tilfreds tilbage til sit arbejde.

Mændene køber forkælelse, de køber venlighed, omsorg og berøring, og de køber sex uden fordømmelse. De fleste køber håndmassage, blowjobs, eller almindeligt samleje. Hvis de har særlige lyster, som de ikke kan eller tør udtrykke hos deres partner, kan de uden at blive ringeagtede fortælle om deres lyst til smæk, håndjern, tis, høje hæle og latex, modtage ydelsen og betale ved kasse et. De sadistiske og foragtende mænd bliver hurtigt bortvist fra massageklinikkerne og viser deres kvindehad i andre sammenhænge, måske hos de ubeskyttede gadepiger, men det er en anden problematik.

De fleste sexarbejdere er superprofessionelle. De er lydhøre og anerkendende overfor kundernes ønsker, henviser evt. videre til specialforretninger. De er dygtige til deres hverv, har kundekendskab og kan levere service på et meget højt niveau. Men måske vigtigst: de er aldrig fordømmende og kunne aldrig drømme om at gøre kundens behov til noget forkert. Så forsvinder kunderne.

Kvinder køber også forkælelse. Det er bare leveret i en anden indpakning. Kvinderne køber wellness. De går til frisør, ansigtsbehandling, pedicure og afspænding, får varme og velduftende bade og oliemassage. Hele wellness-industrien bygger på kropsforkælelse, men der er ingen forskel på wellness og købesex, andet end de områder af kroppen, som er i centrum for forkælelsen.

Hvilket menneskesyn og hvilken kropsopfattelse ligger til grund for, at det er i orden at få masseret sine ømme skuldre og nusset sine tæer men forkert at få masseret sin pik eller få et klask i numsen? Begge handler om nydelse mod betaling. Det er en moralsk og kønspolitisk diskussion, hvor det ene er legalt, mens det andet er forkert. Debatten om købesex rummer i øvrigt den samme dæmonisering, der finder sted i debatterne om utroskab, hvor aktørerne polariseres som enten ustyrligt sexlystne eller ofre.

Sexarbejderne har altid været ildesete og fordømte, men opfylder jo en funktion i samfundet, fuldstændig som andre faggrupper, og det er så uendeligt let at sparke til dem, der arbejder i skyggen og at fordømme noget man ikke kender. Den omfattende fordømmelse af sexarbejde bliver en meget bekvem måde at benægte problemer i vores kærlighedsliv, som vi ikke tør eller vil tage ansvar for.

Næste gang du, som kvinde, overvejer et wellness ophold, eller hos frisøren nyder fingrene gennem håret, massagen af din hovedbund og det strømmende, varme vand kan du jo overveje at spørge, hvordan din elskede kunne tænke sig at blive forkælet. Næste gang du, som mand, overvejer at gå til en sexarbejder, kan du jo overveje først at bede din elskede om det du har brug for. Forklaringerne på sexarbejdets udbredelse og omfang kunne være gemt her.

8 Responses to Købesex er wellness for mænd

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *