Mænd kan også voldtages

Kategoriseret under Kroppen og tagget med , , , , , , , .

Mænd bliver voldtaget hver eneste dag verden over. Det foregår i fængsler, i forbindelse med krig og andre steder, hvor mænd og drenge bliver voldtaget analt af andre mænd. Men mænd kan også voldtages af kvinder. Neurofysiologien kan forklare, hvordan det er muligt.

Kvinders voldtægt af mænd er for nylig blevet beskrevet i den færøske film Det mand ikke taler om fra 2015, hvor der fortælles to forskellige historier om voldtægt af mænd, og om den skam, der følger med. I filmen beretter en teenager om at blive analt voldtaget af en anden mand som trettenårig, og en voksen mand fortæller, hvordan han er blevet slået af sin ekskone, som også flere gange har tvunget ham til samleje. Selvom manden ikke havde lyst til sex, fik han rejsning, hvilket efterfølgende har været skamfuldt.

Instruktøren Andrias Høgennis blev meget klogere under sin research til filmen og siger til filmportalen Ekkofilm.dk: ”Da jeg læste de to mænds fortællinger, overraskede det mig, at begge fik erektion under voldtægten. Så kan ofrene jo have svært ved at anerkende, at de er blevet voldtaget. Det er kroppens forræderi, der afstedkommer tanken: ’Ville jeg egentlig det her selv?”

Hvorvidt det overhovedet er muligt for kvinder at voldtage mænd, er tidligere beskrevet i Märta Tikkanens debatskabende roman Mænd kan ikke voldtages fra 1975, hvor forfatteren vender op og ned på de sædvanlige antagelser om, at det kun er mænd, der kan voldtage.

Under en netop afsluttet fagkonference i Portugal om partnervold, diskuterede deltagerne en case, hvor en mand var blevet påtvunget sex af sin hustru.

Manden var mod sin vilje blevet gift med kvinden. Hun ville have ham, og ville gerne have børn med ham. Han prøvede at undgå sex ved at komme sent hjem fra arbejde, gå sent i seng osv.

Omstændighederne bag samlejet er ukendte, men han har fået rejsning og hun er hoppet på. Vi ved ikke, hvorfor han ikke bare sagde nej eller skubbede hende bort. Måske var der familie i hørbar nærhed, måske var det for risikabelt at lave en scene og sætte det uønskede ægteskab over styr. Måske var der magtforhold i relationen, som umuliggjorde hans protest.

Han ønskede det ikke, men blev tvunget til sex. Det er voldtægt!

Underbelyst i faglitteraturen

Kvinders seksuelle overgreb mod mænd er kun ringe undersøgt og beskrevet i faglitteraturen. Den overvejende del af litteraturen beskriver mænds seksuelle overgreb mod kvinder og mænds seksuelle overgreb mod andre mænd.

En amerikansk undersøgelse fra 2011 viser, at 23,4 % af mænd har oplevet andre former for seksuel vold og seksuelle krænkelser (sexual violence) end voldtægt, herunder tvungen penetration, seksuel tvang, uønsket seksuel kontakt og uønskede seksuelle oplevelser uden kontakt. Penetrationssex mod mænd er næsten udelukkende begået af andre mænd, mens de øvrige former for seksuelle overgreb primært er begået af kvinder.

Der er ingen tvivl om, at de fleste ofre for voldtægt og seksuelle overgreb er kvinder, og at mænd i langt de fleste tilfælde er udøverne, også for det overvejende flertal af voldtægter begået mod mænd/drenge, men at kvinders seksuelle overgreb mod mænd er så underbelyst i faglitteraturen er interessant.

Der kan være flere forklaringer: at det forekommer sjældnere, at det er mere skamfuldt for mænd end for kvinder at anmelde eller fortælle om seksuelle overgreb, eller at definitionerne er utilstrækkelige.

Amerikaneren Lara Stemple, der er juraprofessor ved Center for Disease Control and Prevention, CDC, har undersøgt, hvordan seksuel vold mod mænd bliver underrapporteret. Hendes rapport fra 2014 om mandlige ofre for seksuel vold har analyseret en række amerikanske undersøgelser og har ifølge en artikel i netmediet VICE konkluderet: ”at når man inkluderer sagerne, hvor mænd bliver tvunget til at penetrere en anden, så er tallene for uønsket seksuel kontakt næsten de samme for mænd og kvinder: 1,267 millioner mænd rapporterede at have oplevet seksuel vold, sammenlignet med 1,270 millioner kvinder.”

I Lara Stemples seneste undersøgelse offentliggøres resultaterne af en rundspørge fra CDC, som konkluderede, ”at 68,6 procent af mændene, der anmelder et seksuelt overgreb, angiver en kvindelig overgrebsmand. Og blandt mændene, der anmeldte at være blevet tvunget til at penetrere – “den form for uønsket sex, som mænd har langt størst risiko for at opleve i deres levetid,” ifølge undersøgelsen – var det 79,2 procent, der angav kvindelige gerningsmænd.”*

Rejsning pr refleks

Nu kommer den neurologiske forklaring: På samme måde som piger og kvinder bliver våde i skridtet, også SELVOM DE IKKE HAR LYST, kan mænd få rejsning, også selvom de ikke har lyst. Det skyldes nervereflekser via det autonome, dvs. selvstyrende nervesystem, fra kønsorganerne til nervecentre nederst i rygsøjlen. Berøring af kønsorganerne hos både mænd og kvinder, udløser nerveimpulser, som via nervecentrene sendes retur og øger blodtilstrømningen til bækkenet og til kønsorganerne. Det giver lubrikation, skedefugt, hos kvinder og rejsning hos mænd.

Det er basal nervefysiologi og har intet med seksuel lyst at gøre. Det er kroppens ubevidste reaktioner på berøring, ”kroppens forræderi”, som den færøske filminstruktør kalder det. Hvis man ikke er klar over denne neurologiske funktion, vil seksuelle overgreb ofte blive behæftet med skam, fordi ’jeg blev jo våd’ eller ’jeg fik jo rejsning’.

Skammen gør det endnu sværere at se handlingen som et overgreb. Det er krænkerne ofte bevidste om, når de bebrejder pigen/kvinden eller drengen/manden, at hun eller han selv havde lyst.

Så ja, mænd kan godt voldtages. Mænd kan godt få rejsning, selvom de ikke har lyst og under givne omstændigheder tvinges til samleje.

Skammen, med rod i blandt andet manglende viden om nervereflekser og erektion, og den måde både forskere og behandlere definerer sex og overgreb holder formentlig mange, seksuelt krænkede mænd tilbage fra at agere. Herunder at søge hjælp til at bearbejde de overgreb, som også hos mænd trækker lange spor.

Den amerikanske juraprofessor siger: “Vi er nødt til at ændre den måde, vi taler om mænd og sex på. De her stereotyper, vi opstiller for mænd, er med til at gøre det sværere for dem at stå frem, når de har været udsat for et overgreb.”*

Hvor mange mænd det gælder, ved vi ikke.

Omfanget er ukendt, og seksuelle overgreb mod mænd er næsten usynligt i den ensidige opmærksomhed på mænds seksuelle krænkelser af kvinder, men et overgreb er et overgreb – uanset krænkerens køn.

 

Michael Loua

September 2017

 

* https://www.vice.com/en_dk/article/7bxqex/den-usynlige-epidemi-af-maend-der-bliver-voldtaget-af-kvinder

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *