Om sex og prostitution og magt og meget meget mere

Kategoriseret under Sex og tagget med , , , , .

Jeg vil i aften sætte mig i lænestolen og se den franske film “Elles” fra 2011, med manuskript af danske Tine Byrckel. Filmen tager udgangspunkt i prostitution, hvor en Elle-journalist, spillet af Juliette Binoche, vil undersøge og får rystet sin indstilling til seksualitet og køn af spørgsmål om, hvorfor unge kvinder tjener til deres uddannelse ved at sælge deres krop.

Fra filmomtalen i Kvinfos webmagasin har jeg fremhævet nedenstående:

’Måske derfor er det kendetegnende for alle filmens mænd, at de leder efter et frirum. De køber adgang til et sted, hvor deres seksualitet kan udfolde sig ukompliceret. Tine Byrckel indrømmer gerne, at det er psykoanalytikeren i hende, der insisterer på seksualiteten som en uregerlig størrelse. Vi kan ikke styre, hvad der tænder os. Vi kan ikke styre, at vi bliver tændt. At vi ikke kan holde os væk, men enten nyder vores sikre voyeurposition hjemme i sofaen foran fjernsynet eller udlever vores fantasier med en partner, der måske, måske ikke, tager sig betalt for sine ydelser. Seksualiteten er en del af vores identitet, som vi altid har med os, også i prostitutionsdebatten.’

Dagbladet Information skriver i filmanmeldelsen fra 2011:

’Sex handler om magt, mener Tine Byrckel, og prostitution er et af de steder, hvor i hvert fald nogle kvinder har taget magten fra mændene.

»Det seksuelle har at gøre med at have magt. Selv der, hvor man tænker ‘nej, nu har jeg gjort ham virkelig glad ved at gøre det her,’ så får man jo magt. Det er derfor, at magt er så svært. Man har faktisk gjort magt til et regnskab. Men mændene må for guds skyld ikke opdage, at de har mistet magten. Hvis det nu virkelig for alvor gik op for mænd, at det er kvinden, der udnytter dem og ikke omvendt i prostitutionen, så tror jeg simpelthen ikke, at de kunne få den op at stå.« Og videre:

»Mange kvinder kan ikke acceptere, at de bare er objekter i deres mænds seksualitet. De kan ikke acceptere, at han ‘kan lide mine bryster og min røv.’ Og så er det i øvrigt lige meget, at jeg ikke har fået gjort rent i dag og er derfor pisseirriterede. Han synes bare, at det er fedt alligevel, ligesom hvis man var en Barbie-dukke. Der er ofte en grundlæggende uforståenhed over for hinandens seksualitet,« siger Tine Byrckel.’

Filmen vises kl. 21:30 på DR K.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *