Pris afhængigheden

Kategoriseret under Sex og tagget med , , , .

Der tales mere og mere om sexafhængighed, hvor sex bliver et drug, og fixet kommer fra pornosites, chatfora, film etc. Der er meget som lokker, og for nogen bliver det en afhængighed, som ikke kan styres. Det breder sig og trækker veksler på familieliv, arbejdsliv, kæresten, døgnrytme osv. Så kan afhængigheden blive et problem, der skal håndteres som alle andre afhængigheder af mad, alkohol, stoffer, motion og andet. Det handler dog mere om afhængighed som psykologisk mønster end om sex. Den form for afhængighed vil jeg skrive om en anden dag.

Det som netop nu interesserer mig er afhængigheden af ’den anden’. Kæresten, partneren, den elskede.

I ’gamle dage’ var afhængigheden en nødvendighed. For familiens opretholdelse, økonomien og slægtens videreførelse. I dag er det noget vi selv kan vælge.

Uafhængighed er godt i dagens Danmark. Kvinden er (omsider) blevet økonomisk uafhængig af manden, hun kan sætte sine egne mål og forfølge dem. Med statslig uddannelsesstøtte bliver børnene hurtigere økonomisk uafhængige af forældrene. Tilsvarende giver A-kasser og understøttelse et godt fundament for uafhængighed.

Uafhængighed og selvstændighed er nøgleord i det postmoderne samfund, hvor ’jeg’ er vigtigere end ’vi’, hvor ’mine’ drømme er vigtigere end fælles forpligtelser. Her kommer den mentale og følelsesmæssige afhængighed i klemme.

Du skal i dag være uafhængig på alle områder, men hvis din uafhængighed og frihed bliver det vigtigste overhovedet, så svækkes din evne til at etablere en følelsesmæssig afhængighed.

Det er svært at sige til den elskede ’jeg er afhængig af dig’. Prøv selv! Der er godt nok meget uld i munden, som skal gumles. Det er svært at erklære sin afhængighed og samtidig opretholde sin uafhængighed.

Du kan jo sagtens overleve, hvis kæresten skrider. Du vil få mad på bordet hver dag. Sex med mellemrum osv. Der er rigeligt derude.

Tør du imidlertid gribe din elskedes hånd og sige ’jeg er afhængig af dig’? ’Det er i samværet med dig, at mit liv får allermest mening. Arbejde, karriere, børn, status er fint nok, men du kender mig, du kan rumme og bære mig med alle mine svagheder’. ’Jeg har lagt mine våben for dig’.

Tør vi vælge så stærkt, kompromisløst og rent? Hvad vil der ske, hvis vi træffer dette valg og træder ind i afhængigheden?

Så opløses jeg’et og bliver til et vi. Så opløses konflikterne om ’mine drømme og mål’ overfor ’dine drømme og mål. Så opløses stoltheden, der i skænderierne tjener til at beskytte vores skrøbelige selv.

’Jeg vandt og du tabte’ Jeg fik mine ønsker igennem. Hvad er jeres fælles gevinst?

Når jeg gør mig afhængig forsvinder kampen for ’mine’ ambitioner, og bliver en stræben efter opfyldelsen af begges.

Når stoltheden forsvinder, indtræder respekten, og derved ønsket om at kende den anden. Lysten til at lytte og se og prøve at forstå den elskede.

’Dine’ ambitioner om karriere (karrieremål fylder ret meget hos mange), om familie, venner, ’et godt liv’ og succes står jo overfor samme drømme hos din elskede. Hvis drømme skal udleves? Er der plads til jer begge? Hvad er dine pligter, hvis din elskede træder tilbage for at give dig plads?

Hvis du betragter dit liv som en rejse, kan du jo bare tonse derudaf, og udskifte persongalleriet, når der bliver for meget brok. Køre løs med dine mål, dine ambitioner… Så er du uafhængig, men set i lyset af følelsesmæssig afhængighed bliver det uden mening.

Din elskedes behov for at gå til gospel eller fodboldkamp, løbetræning eller samle på porcelænsfigurer dækker jo over en længsel efter glæde, begejstring, fred, afslapning eller andet. Ligesom dine egne interesser giver dig noget. Hvis interesser skal fylde mest?

Kender du din elskedes interesser, eller bliver du bare irriteret?

Lyt til hinanden men hold dine egne opfattelser af rigtigt og forkert tilbage. Er det din elskede du vil høre, eller blot ekkoet af din egen stemme? Der ligger altid noget bagved drømmene, ønskerne eller interesserne. Noget, som du sandsynligvis ikke kender.

Vær opmærksom på den, du engang valgte som det bedste, smukkeste og mest vidunderlige menneske, du kunne forestille dig. Det er der jo stadig, selvom kærlighedens skønhed kan ligge begravet under dynger af afvisninger, uløste konflikter, skyld og bebrejdelser.

Prisen for afhængighed er en enorm sårbarhed. Gevinsten: et livslangt eventyr.

4 kommentarer til Pris afhængigheden

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *