Seksuel magt giver relationel afmagt

Kategoriseret under Ulyst og tagget med , , , , , , , .

Den, der har mindst lyst til sex, har den seksuelle magt i et forhold. Dette er en udbredt antagelse, og jeg tror nogenlunde, at det holder. Den der har mindst lyst kan sige ’nu vil jeg gerne’ eller ’nu vil jeg ikke’, hvilket betyder ’nu må du gerne’ eller ’nu må du ikke’. Det er magt.

Det betyder, at den, der – uanset årsagen – har mindst lyst til sex, med sin magt kan styre den seksuelle aktivitet. Hvad der ikke kan styres, er al den energi, som den anden bruger, på at håndtere sin lyst til sex.

Det kan godt være, at du kan styre, hvornår I skal have sex, og hvornår I ikke skal have sex, men du kan ikke styre din partners seksuelle opmærksomhed. Du kan ikke styre din partners seksuelle fantasier om dig eller om andre, din partners brug af porno, din partners blikke efter andre, flirt, når du ikke ser det, cybersex, sexchat, datingprofiler eller alle de andre muligheder for at nære sin seksualitet, mens I er sammen. Inden din partner skrider for at opleve det, som han eller hun så inderligt længes efter.

Ingen har ret til sex. Heller ikke i et parforhold! Du bestemmer suverænt over din egen seksualitet, men det koster at vise seksualiteten bort fra et forhold. Ved at bruge din seksuelle magt styrer du seksualiteten, men du taber på den anden flanke.

Du taber din partners seksuelle opmærksomhed, som også koster på andre sider af et forhold. Det er ikke bare den seksuelle opmærksomhed, du lukker ude. Til sidst opstår der en træthed og udmattelse, hvor der også bliver lukket ned for kys, kærtegn, berøring, opmærksomhed og i sidste ende for venlighed. Det bliver for smertefuldt at stille sin længsel til skue. Et eller andet sted i horisonten står skilsmisseadvokaten og vinker med sine papirer.

Det kan være mange grunde til, at du holder seksualiteten fra livet: Sygdom, træthed, udmattelse, smerte, ubehag ved kontakt og nærhed, tidligere oplevelser, der aktiverer ubehag ved sex – fra seksuelle og følelsesmæssige overgreb til krænkende lægeundersøgelser – eller det kan helt enkelt skyldes, at din partner behandler dig dårligt. Det kan man alt sammen få hjælp til.

Brug af magt til at styre seksualiteten i et forhold er en af mange måder til at håndtere sin egen vanskelige seksualitet, men det har en pris. Seksualiteten er så stærk en kraft, at den skyder kiler ind i forholdet på andre områder. Og det kan du ikke styre.

Tak til min partner og livsledsager psykolog Inge Loua, for den indsigtsgivende samtale, der førte til disse ord.

Hvis du, kære læser – eller nogen du kender – har brug for hjælp, stiller Inge og jeg vores viden og faglighed til rådighed på elskeriet.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *