Sexologien styrkes med nyt forskningscenter

Posted in Sex.

Åbningen af Sexologisk Forskningscenter i Aalborg placerer for første gang sexologien som et selvstændigt forsknings- og undervisningsområde ved et dansk universitet. Det er en milepæl og Danmark har for længe været bagud på dette område. Tak for et fremragende og tankevækkende arrangement den 11. april, der tydeligt viser, hvor mere viden og forskning er påkrævet. Lad mig give et par eksempler:

Læger, sygeplejersker og andre sundhedsansatte kan i dag tale med patienterne om blod, bræk og bæ uden at rødme, men når det kommer til seksuelle komplikationer, der følger mange sygdomme, er der stadig røde kinder og nervøs stammen.

90 procent af sygeplejersker finder det vigtigt at kunne tale med patienterne om sex og samliv, men kun 1 procent har det som en fast rutine! 85 procent af patienterne ønsker at de seksuelle komplikationer kommer på tale, men 71 procent frygter afvisning og 68 procent tør ikke spørge pga behandlernes forlegenhed. Tankevækkende!

Der findes modsat Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig m.fl. ingen danske undersøgelser der giver andet en overfladiske data om danskernes sexliv.
88 procent af danskerne mener at det er vigtigt at have et godt sexliv, men optimismen afspejles ikke i samlivet, hvor 50 procent af seksuelt aktive mænd og 80 procent af seksuelt aktive kvinder ifølge undersøgelser har oplevet nedsat eller manglende lyst det seneste år. Seksuelle funktionsproblemer forekommer ifølge undersøgelsen fra Vidensråd for Forebyggelse hos 11 procent af befolkningen. Hvad årsagerne er overlades til mere eller mindre kvalificerede gætterier, dagblads- og læserundersøgelser o.a.

Det rejser nogle spørgsmål hos mig:
– Hvordan får vi integreret spørgsmål til sex og samliv som en naturlig del af forundersøgelserne hos lægen eller på hospitalet, når vi ved at både fysisk og psykisk sygdom påvirker sexlivet negativt?
– Hvordan får vi øget og forbedret seksualundervisningen til børn og unge, så vi kan mindske spredningen af klamydia og andre kønssygdomme og kan påvirke de unges pornobaserede skrækforestillinger?
– Hvornår begynder vi at indse at (langvarige) seksuelle problemer i et forhold afspejler en ubalance?

Er det kun mig, der synes det er vigtigt?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *