Smerter ved samleje

Kategoriseret under Smerte og tagget med , , , , , , , , , , , , , , , .

Dette indlæg er særligt for kvinder, men mænd må gerne læse med. Smerter ved samleje skal tages alvorligt! Smerter er et opkald fra kroppen, der meddeler, at ’noget er galt’. Det første råd er: Få det tjekket hos din læge, gynækolog eller evt. hudlæge, der kan tage de fornødne vævsprøver.

Kvinders smerteoplevelser er en hyppig henvendelsesårsag i sexologisk rådgivning. En svensk undersøgelse viser, at 5-7 procent af kvinder oplever dyspareuni, som er det medicinske ord for smerter ved samleje.

En hyppig årsag til samlejesmerter er kvindens manglende tænding. Når kvinden bliver ophidset bliver skeden fugtig. Hun lubrikerer, som det hedder. Uden ophidselse og med tør skede kan indtrængen være ubehagelig og smertefuld, og der er større risiko for rifter i slimhinden.

Ved lubrikation udskilles et klart eller lyst, hvidligt sekret. Det kommer dels fra nogle kirtler ved skedeåbningen, dels fra den øgede blodgennemstrømning i området, som trykker vand og salte gennem skedens slimhinder. Når skeden er fugtig kan penis, fingre, en dildo eller andre genstande bevæge sig i skeden uden at skade vævet.

Samtidig med lubrikationen vil vævet omkring skeden svulme op under seksuel ophidselse, hvorved skeden danner et rør, der i størrelse svarer til mandens erigerede penis. Begge dele gør det lettere at gennemføre et samleje. Naturen er meget praktisk!

Smerterne kan dog have andre årsager end manglende lyst, og det er vigtigt at finde den rigtige årsag, før rådgivning eller behandling sættes ind. Årsagerne til smerten kan være sygdomstilstande eller muskelspændinger i underlivet, men kan også skyldes psykologiske forhold.

Sygdomme i underlivet

Blandt sygdomsårsagerne bag samlejesmerter er bl.a. urinvejsinfektioner, svamp og seksuelt overført sygdom. Dette kan en læge let opdage. Årsagen kan også være hudsygdom eller betændelsestilstande i hud eller i slimhinde. Endelig kan smerterne skyldes ændringer i slimhinden på grund af hormonforandringer fx ifm kvindens overgangsalder eller det kan skyldes mere komplicerede forhold, der på lægesprog er beskrevet som vaginisme, vulvodyni og vestibulit. Det er lægens ord for, hvor smerten er lokaliseret og hvad årsagen er. Du kan læse mere i mine ordforklaringer.

Smerter ved samleje kan endelig stamme fra det dybe bækken og være infektioner i livmoderen eller æggestokkene eller det kan skyldes cyster i underlivet. Sammen med kontaktblødning kan samlejesmerter være symptom på cancer i livmoderhalsen (cervix). Samlejesmerter skal derfor tages alvorligt!

Psykisk betinget smerte

Psykologisk kan smerter ved samleje være kroppens nej til at få noget ind i – eller i nærheden af – kønsåbningen eller kroppens nej til intim kontakt overhovedet. Hvis det gør ondt at have sex, er der noget du skal blive opmærksom på.

Oplysninger til lægen

Når du besøger din læge er det vigtigt at være så præcis som mulig. Du kan fx forklare, om smerterne er permanente eller om de kommer periodisk, og om de opleves i forbindelse med eller efter samlejet. Det kan være vigtigt at fortælle om du kan bruge tampon og hvor længe det har varet. Det vil også være fint at beskrive, om smerterne opleves uden for skedeåbningen, lige inden for skedeåbningen eller dybt i skeden. Er der hudrødme i skedeområdet? Hvornår opstår denne rødme og hvor længe varer den. Kommer smerten kun ved samleje eller opleves smerten også ved anden berøring, fx med toiletpapir?

Du må forvente en gynækologisk undersøgelse, hvor lægen bruger sine observationer til at stille en korrekt diagnose. Jo mere præcis du er, jo lettere kan lægen afgøre, om smerten skyldes svamp eller infektion, der kan behandles med medicin eller om du skal henvises til en specialist, typisk en gynækolog.

Hvis smerterne er af psykologisk karakter, dvs ikke har en somatisk (kropslig) forklaring, kan det være relevant at opsøge sexologisk rådgivning, der kan hjælpe med at finde sammenhængen mellem sex og smerte eller at blive henvist til psykolog/psykoterapeut. Samtalerne kan hjælpe til at finde og bearbejde eventuelle problemer mellem dig og din partner eller de eventuelt traumatiske oplevelser, der betyder, at intimitet og samleje er forbundet med smerte.

Gør noget!

Hvis du har smerter ved samleje skal du ikke finde dig i det men gøre noget. I langt de fleste tilfælde er det muligt at finde en løsning, der fjerner eller nedsætter smerten.

En løsning kan være et lægebesøg og behandling med medicin, en anden løsning kan være et alvorsord med din partner, hvor du enten forlanger at være ordentlig våd, førend i har samleje eller finder andre måder at have sex på. En tredje løsning kan være professionel hjælp til krops- og afspændingsøvelser, instruktion til brug af glasstave en fjerde løsning kan være samtaleterapi, hvis problemet skyldes gamle traumer.

Der er tilstande, hvor smerten ikke kan fjernes, men de er yderst sjældne. Grib om nældens rod og få styr på smerten. Det er meget bedre end at smerten styrer dig.

/Michael Loua
Tak til fysioterapeut og uroterapeut Hanne Ryttergaard for faglig og kritisk gennemlæsning af dette indlæg.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *