Sprøjteorgasmer

Kategoriseret under Kroppen, Sex og tagget med , , , , , , .

To læsere af min blog har til mit blogindlæg om købesex, skrevet om sprøjteorgasmer med en opfordring til mig, om at skrive om dette. Tak til Petrus og Sarah for jeres kommentarer!

Kvindelig ejakulation, som i daglig tale kaldes sprøjteorgasme, er kun ringe beskrevet i den videnskabelige litteratur. Der findes til min store undren meget lidt videnskabelighed om emnet, altså viden skabt på baggrund af undersøgelser af anatomi, fysiologi (læren om kroppens funktioner) og af væsken, ejakulatet. Det er således svært at finde grundige oversigtsartikler, der siger ’sådan er det’, mens der er masser af hjemmesider og personlige beretninger, der fortæller om det oplevede, både set fra kvindens og mandens synspunkt og som kommer med mere eller mindre kvalificerede bud på hvad sprøjteorgasmer er for noget.

Det bedste, jeg i min søgen er stødt på, er en ikke videnskabelig artikel ’Female Ejaculation, the G-Spot, and Female Prostate Glands’, der findes på hjemmesiden www.the-clitoris.com. Webartiklen er væsentligt baseret på en videnskabelig artikel The Female Prostate: History, Functional Morphology and Sexology Implications af Zaviacic M., Zaviacic T. Ablin R.J., Breza J., Holoman K. Sidstnævnte artikel, der her findes på fransk og engelsk, blev præsenteret på den 15. sexologiske verdenskongres i Paris i 2001. Webartiklen har i øvrigt henvisninger til en række nyere videnskabelige artikler, der belyser beslægtede emner.

Artiklen foreslår, at der findes nogle små kirtler (paraurethrale kirtler) langs urinrøret, der kan tømme deres indhold ud i urinrøret og ydermere (hos nogle kvinder) nogle prostatalignende kirtler, som kan være årsagen til at kvinder kan sprøjte, når de får orgasme. Artiklen fortæller desuden om, hvilke stoffer væsken indeholder. Kort fortalt indeholder sprøjtevæsken nogle af de samme stoffer, som findes i urinen, men i et andet mængdeforhold. Det er i grunden ikke så mærkeligt, da organer og kirtler er indbyrdes forbundne. Artiklen siger dermed at det både kan være urin og (kvindelig) prostatavæske, der sprøjtes ud. At ejakulatet kan være iblandet urin kan skyldes, at orgasmereflekserne hos nogle kvinder påvirker muskelsammentrækninger omkring urinblæren, og der kan komme ufrivillig vandladning. Det er med andre ord svært at afgøre hvad der hos den enkelte kvinde er ejakulat og hvad der er urin. Hvis kvinden eller hendes partner ikke bliver skræmt af væde i rigelig mængde er det heller intet problem, idet urin er steril – undtaget i forbindelse med blæreinfektion – når den forlader kroppen gennem urinrøret.

Den ringe videnskabelige interesse kan måske skyldes, at sprøjteorgasmer ikke er et sundhedsmæssigt problem og derfor ikke kræver udvikling af medicin eller behandlingsmetoder, hvilket er drivkraften for størstedelen af den sundhedsvidenskabelige forskning. Viden om sprøjteorgasmer hører dermed under ’interessedrevet forskning og nysgerrighed’ og kan evt. belyses gennem andre undersøgelser af fx underlivets anatomi og fysiologi.

Da jeg ikke er stødt på videnskabelige undersøgelser af kvindelig ejakulation/sprøjteorgasmer kan jeg ikke udtale mig om omfang, hyppighed, kvindernes alder osv. Jeg kan heller ikke sige noget klogt om hvorvidt alle kvinder kan sprøjte. Nogle kvinder sprøjter nogle få teskefulde, andre op til en halv liter, men som webartiklen fortæller, så er mange af de sprøjteorgasmer, der ses i pornofilm ikke reelle og ikke noget man skal forvente eller leve op til. De er lavet for syns og effektens skyld.

Jeg er ikke i tvivl om at (nogle) kvinder kan sprøjte i forbindelse med orgasme. Nogle taler om sprøjteorgasmer som en særlig form for orgasme, og mener at der ligefrem er op til ni forskellige orgasmer hos en kvinde, blandt disse klitorisorgasme, skedeorgasme, G-punktsorgasme m.fl.

Jeg ved også at sprøjteorgasmen kan fremmes eller fremprovokeres gennem særlige teknikker og håndgreb, hvilket Petrus kort beskriver i sin kommentar, og at der findes både kurser om sprøjteorgasmer og vejledninger til teknikken på internettet, hvilket Sarah skriver.

Da jeg er en mand har jeg ikke viden om kvinders forskellige orgasmer og hvordan de opleves i kroppen, men må støtte mig til kvinders udsagn. Fra flere kvinder, som jeg har talt med om orgasmer, har jeg hørt, at de kan længes efter en sprøjteorgasme efter sex ’for at blive tømt’ eller for at ’for at tage den sidste spænding i kroppen’.

Det kan være fint at kunne sprøjte, især hvis det er forbundet med lyst og glæde hos kvinden, men det kan også blive et pres for de kvinder som ikke ’kan sprøjte’. Jeg har talt med en enkelt kvinde, som følte sig forkert, fordi hun ikke kunne sprøjte, og dette synes jeg er uheldigt. Orgasme med sprøjt kommer, hvis det kommer, og såfremt sprøjteorgasmen kan være en del af den seksuelle kontakt og leg, er det da udmærket, men jeg vil fraråde, at jagten på sprøjteorgasmer bliver endnu et præstationskrav og et nyt orgasmeræs. Sex bliver kompliceret, hvis der samtidig skal præsteres.

For partneren kan det være spændende og dejligt at opleve, hvis kvinden sprøjter, fordi det er et meget synligt udtryk for hendes hengivelse, men forventninger til sprøjteorgasme kan også være døren til nederlagsoplevelser – og give mega-ondt i armen – for de som forgæves prøver at få kvinden til at sprøjte.

Kropsvæsker, lyde og lugte i forbindelse med sex kan desuden – og hos nogle – være forbundet med både skam og væmmelse. Kvinden, der sprøjter, og som ikke kender denne kropsfunktion eller som væmmes ved egne væsker, kan tynges af skam, som kan blokere for hendes seksuelle udfoldelser, og partneren, der synes urin og skedevæske er ulækkert, kan også komme i vanskeligheder, hvis kvinden sprøjter.

Hvis der er skamfølelse forbundet med kroppens væsker, kan det for den ene eller for begge i parret være svært at tale om. Det faktuelle, at mange kvinder sprøjter – i større eller mindre grad – i forbindelse med sex kan normalisere kropsfunktionen, (’jeg er ikke den eneste der bliver meget våd, når jeg får orgasme’). Denne viden kan mindske skammen og gøre det lettere at tale om.

Hvis partneren frastødes, når og hvis der bliver vådt under orgasme, må han eller hun jo holde snuden væk, når kvinden kommer, og hvis der er bekymringer over vådt sengetøj og våde lagner, så kan meget klares med håndklæder eller et vådliggerlagen.

Jeg forventer, i senere blogindlæg at kunne skrive mere om orgasmer, både med og uden sprøjt. Det har givet mig nysgerrighed ikke bare at vide, at der findes mange forskellige orgasmer hos kvinder, men også at forstå, hvordan de forskellige orgasmer opleves.

Det er lettere med mænd. Her findes kun en slags orgasme, eller gør der?

 

 

En kommentar til Sprøjteorgasmer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.