Status på sexdebatten i 2012

Kategoriseret under Sex og tagget med , , , .

Blandt de erindringsværdige begivenheder i det forgangne år står en håndfuld tilbage: Forhudsdebatten, der florerede i medierne i sommermånederne. Skal mandlig omskæring forbydes, med mindre der er en medicinsk begrundelse? Der var dels religiøse/traditionelle synspunkter i debatten, hvor fortalerne mente at omskæring af drenge fortsat skulle være tilladt, dels lægelige/etiske synspunkter, der argumenterede for et forbud, fordi det er et fysisk og smertefuldt overgreb og fordi effekten af omskæring på lang sigt er nedsat sexlyst.

Oprettelsen af et professorat i sexologi ved Aalborg Universitet. Hurra for det, fordi sexologi som fagområde fortjener et videnskabeligt løft i Danmark! Der er fortsat berøringsangst overfor seksualitet på mange områder i sundhedssektoren, hvor påvirkning af seksualiteten er helt oplagt ved behandling af prostatacancer, depression, diabetes og en række andre sygdomme. Desuden mangler der fortsat basal viden om menneskers seksualitet og sexliv, forståelse for risikoadfærd/smittespredning og holdningsbearbejdning til at imødegå de mange tabuer der fortsat hersker: Ældre og seksualitet, hvor lysten fortsætter livet igennem men måske ændrer form, handikappede og seksualitet, hvor handikappede også – og naturligvis – har en seksuel drift og længsel efter nydelse m.fl. Professoratet og den tilknyttede forskning vil forhåbentligt bidrage med ny viden og råde bod på den hidtil manglende prioritering.

Lovforslaget om forbud mod køb af seksuelle ydelser og den følgende debat florerede i efteråret, hvor besindige politikere i regeringspartierne – heldigvis men under voldsom kritik – undlod at gennemføre et forslag, som ville svække sexarbejdernes sikkerhed og retsstilling yderligere. Jeg hæftede mig især ved sexarbejdernes egen modvilje mod lovforslaget! Sexarbejderne må da vide, hvad der foregår, langt bedre end godhjertede moralister. Debatten er langtfra slut, men jeg undrer mig helt grundlæggende over argumentet, at ’det er nedgørende at sælge sin krop til sex’. Hvad er der galt i det? Der er stor mangel på viden om, hvad der reelt foregår ifm prostitution/sexarbejde, og derfor bliver debatten ført med ideologiske og fordomsfyldte argumenter. Det er ikke godt nok, hvis der skal gennemføres en lovgivning.

Julemåneden og dens traditionsrige danske julefrokost har i medierne i flere år haft fokus på utroskab, men dog ikke så voldsomt i 2012, uanset at parterapeuter, sexologer og skilsmisseadvokater har travlt, når juleferien er slut. Mange parforhold kunne have godt at et serviceeftersyn i ny og næ, hvorved utroskab kunne håndteres bedre end de dramaer som udenomsaffærer ofte udløser. Manglende sex i et forhold kan skyldes sygdom, stress, børn, arbejde og økonomi, men oftest er manglende lyst forårsaget af andre problemer i forholdet.
Vi er, mener jeg, generelt dårligt rustede til at løse parforholdsproblemer så tag dog for pokker og brug den professionalisme som findes – inden det hele eksploderer – for at undgå den smerte, der altid følger i kølvandet på brudte forhold og skilsmisser. I begyndte jo som vildt forelskede engang….

Jeg vil afslutningsvis rette opmærksomheden på en lille undersøgelse foretaget af Politiken i samarbejde med TV2 om ’hvad der giver størst glæde i livet’. I artiklen i dagbladet Politiken var konklusionen at ’Mænd vil have sex, kvinderne vil hellere snakke’. Bevar mig vel….
Jeg kender ikke undersøgelsesspørgsmålene og undersøgelsens design, men journalisterne drager ovenstående konklusion, fordi 58 procent af mændene og kun 39 procent af kvinderne mener, at  sex ting giver størst glæde i livet.
Jeg mangler at vide, hvordan sex er defineret i undersøgelsen. Er det samleje eller kærlig berøring? Begge dele er i min forstand sex.  Hvordan ville svarene falde ud, hvis der blev spurgt om glæden ved berøring i stedet for sex?
Ved at konkludere på et så uklart grundlag og materiale bidrager denne lille vupti-undersøgelse til at fasttømre nogle eksisterende fordomme om, at mænd kun tænker på sex, og at kvinder har mindre lyst. Jeg mener, at det er meget mere nuanceret end denne forsimpling.

Sex i alle dens former og farver kan være skønt, hvis den udfoldes i respekt og med nøje opmærksomhed for hinanden. Jeg ser med glæde frem til 2013.

Godt nytår!

2 kommentarer til Status på sexdebatten i 2012

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *