Tidlig sædafgang – seksuel fiasko eller fokus på nydelse

Kategoriseret under Kroppen og tagget med , , , , , , , , , , , .

Hvis manden får udløsning mindre end 2 minutter efter penis indtrængen i vagina og ikke kan kontrollere sin udløsning, har han tidlig sædafgang. Sådan lyder diagnosen, men jeg synes diagnosen udtrykker en forsimplet opfattelse af seksualitet og mener, at den stærke fokus på tid og kontrol kan gøre mere skade end gavn.

Tidlig sædafgang er en af de hyppigst forekommende sexologiske lidelser blandt mænd. En svensk undersøgelse har vist, at 7 procent af alle mænd oplever tidlig sædafgang, og at 47 procent af disse oplever det som et stort problem. Tidlig sædafgang er altså et sexologisk problem, der skal tages alvorligt. Heldigvis er der mulighed for at komme manden i møde, enten med medicinsk behandling eller gennem samtale- eller adfærdsterapi. Men der er også andre måder.

Blandt fagfolk er der stadig usikkerhed om, hvad der forårsager præmatur ejakulation, PE, som det hedder i fagsprog, men hvad ved vi om lidelsen? Der er bred enighed om, at overproduktion af hormoner fra skjoldbruskkirtlen eller skader på rygmarven kan forårsage tidlig sædafgang. Der er en vis enighed om, at præstationsangst og/eller frygt for konflikt kan være blandt de psykologiske årsager. Desuden har det vist sig, at medicin, der dæmper hjernens transport af hormonet serotonin, kan forlænge tiden inden udløsning. Lokalbedøvende salve kan anvendes til påsmøring af de følsomme områder på penis inden samlejet, men der er ingen videnskabelige beviser for, at mænd med tidlig sædafgang har en hyperfølsom penis. Desuden er lokalbedøvende cremer problematiske, idet virkningen kan overføres og give nedsat følsomhed i vagina. Sexologer kan endvidere instruere patienter i brug af den såkaldte start-stop teknik. Det er en adfærdsterapeutisk træning af orgasmerefleksen, men denne teknik har kun effekt for patienter, hvor tidlig sædafgang er opstået i løbet af den seksuelle karriere og ikke er ’medfødt’.

Jeg synes, at diagnosen og seksualitetsopfattelsen fortjener at blive kigget efter i sømmene:

Lidelsen er fastslået på baggrund af en tidsfaktor, hvor man i laboratoriet har målt hvor lang tid penis kan være i vagina inden udløsning. Endvidere skal det gælde, at manden skal have gentagne problemer med at kontrollere sin udløsning.

Allerede her går det galt! Jeg troede, at sex i væsentlig grad handlede om at slippe kontrollen og at flyde med strømmen. Mænd med tidlig sædafgang er da i ekstrem grad gode til at slippe kontrollen. Desuden giver den kliniske diagnose en uhensigtsmæssig fokus på penetrationssex. I mine øjne er sex meget mere end de ganske få minutter, hvor penis er i vagina. Interessen for den seksuelle oplevelse er helt væk i den kliniske diagnose!

Jeg anerkender, at nogle mænd synes, at de får udløsning fortvivlende hurtigt – nogle gange endda før indtrængen – og jeg anerkender, at deres partnere kan savne oplevelsen af at blive fyldt ud. Det må være frygteligt irriterende, at festen slutter, inden den er kommet i gang.

Jeg vil gerne hjælpe mænd med tidlig udløsning med lægehenvisning til de gængse behandlingsmetoder, men jeg synes, at den megen fokus på tidsmåling og penetrationssex er problematisk, og for nogle mænd og deres partnere skaber en unødvendig opmærksomhed og måske en overflødig diagnose.

Hvad er at foretrække: En mand, der med kærtegn og pirring har hjulpet sin partner til orgasme, er top liderlig og kommer med et brøl efter kun et par stød, eller en mand, der kan kontrollere sin udløsning og kan gennemføre et 5-8 minutter langt samleje?

Jeg gætter på, at de fleste kvinder vil foretrække den eksplosive mand, frem for ham der kan holde længe. Dels fordi kun ca. 20 procent af kvinder oplever orgasme ved vaginalt samleje, dels fordi kvinder kan blive slidte og ømme af den megen friktion. Særligt hvis hun er omkring overgangsalderen. Her vil det faldende østrogenniveau svække skedens slimhinder og reducere mængden af fugt i skeden.

Hvad blev der af oplevelsen og nydelsen? Det er afgørende spørgsmål at stille. Det er indlysende, at hvis manden har sin fulde opmærksomhed på at kontrollere sædafgangen og på den lurende fortvivlelse og fallit, hvis han ’kommer lige om lidt’, så er der ikke meget plads til at opleve den orgasme, der er forbundet med hans sædafgang. Det store gevinst må være, at give manden nydelsen og oplevelsen af sin seksualitet tilbage.

Sædafgang kommer gennem sammentrækninger i bækkenbundens muskler, herunder de små muskler omkring urinrøret og prostata. Det er kort fortalt disse muskelsammentrækninger samt nerveimpulserne til hjernen, der giver orgasmeoplevelsen hos manden. Denne kropslige oplevelse kan styrkes, med mindre manden tilhører den meget lille gruppe af PE-patienter, der har nerveskader i rygmarven.

Tænk hvis manden kunne bringes til at nyde udløsningen, når den kommer, og så give fanden i, om det er et, to eller fem minutter efter penis indtrængen i skeden.

En sådan tilgang ville på samme tid give manden nydelsen tilbage og fjerne presset på mandens sex med sin partner. Til gengæld må han længere frem i bussen og sørge for sin partners nydelse på andre måder: Gennem kys, kærtegn og brug af tunge, fingre, strap-on penis eller andet, der stimulerer partneren seksuelt.

Rådgivningen vil da ændre fokus fra tidlig sædafgang som en fejl, og vil til gengæld styrke mandens seksuelle oplevelse, og måske endda bidrage til en mere blomstrende og kreativ seksualitet mellem manden og hans partner.

Michael Loua
februar 2016

PS: Jeg vil meget gerne holde seksualitetsdebatten levende, den trænger til det, og du er velkommen til at kommentere – også anonymt – ved at skrive i tekstfeltet nedenfor. Du kan også kontakte mig direkte eller stille et spørgsmål i min brevkasse.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *