Troskab er at vise, hvem I er for hinanden

Kategoriseret under Parforhold og tagget med , , , , , , , , .

Mange forhold ender trist med skilsmisse og opløsning. I denne lille serie beskriver jeg, hvordan du kan holde dit parforhold dynamisk og udviklende.

Når vi siger ja til hinanden, lover vi hinanden troskab. Det er let nok på en festlig dag, men troskaben bliver sat på prøve, når vores fælles værdier og interesser bliver udfordrede, og når vi forsøger at skjule disse. Så kan troskaben blive til utroskab.

De fleste har ret klare holdninger til utroskab, som kan være defineret som hemmelig sex med andre, men utroskab kan være så meget andet. Især unge mennesker vil opfatte tæt dans eller kys med andre som utroskab. Utroskab bør altid defineres, helst inden vielsen eller før aftalen om at dele seng og postkasse. Her vil jeg henvise til mine tidligere blogindlæg om emnet.

I min lille serie om lovprisningen af parforholdet vil jeg i dag fokusere på troskab, for mens utroskab er en sten i skoen, en knast eller tuen, der får læsset til at vælte, så er troskab en forudsætning for tillid, og dermed for tryghed til at udvikle sig sammen.

Mistro er gift i et parforhold

Hvis troskaben brydes, vil det skabe mistro, og mistro er gift i relationen. Hvis I ikke tror på hinandens ord og handlinger, hvis I betvivler hinanden, kommer I til at bruge oceaner af tid på diskussioner, konflikter og på at rette op på gamle eller nye tillidsbrud.

Hvis du møder din elskedes ord med ’naaaah, kan det nu passe’ vil larmen fra dit tvivlende ego hindre dig i at høre, hvad din elskede fortæller, og larmen vil skabe afstand, som forhindrer kontakt, nærhed – og fred.

Der er flere mulige forklaringer på mistillid: At du tidligere er blevet svigtet og derfor møder verden med tvivl, eller at din partner har handlet mod sagte eller usagte aftaler eller har dækket over sine handlinger med usandhed. Det giver tvivl.

Uanset om tvivlen bor i din historie eller kommer gennem din partners omgang med sandheden, så kan du ikke længere høre din partners ord uden at bringes i tvivl.  Det betyder, at der vil være et skjold mellem dig og den anden.

Det er ikke noget, du gør af ond vilje. Du holder tvivlens skjold foran dig for at passe på dig selv. Du kender smerten fra svigt og løgn, og det vil du bare ikke opleve igen.

Derfor er det så forbandet vigtigt at være sandfærdig. Usandhed avler mistillid, og mistillid er ødelæggende i et parforhold.

Tidlig afklaring

Troskab og jeres fælles værdier skal forhandles på et tidligt tidspunkt. I skal i fredstid afklare, hvad der er i orden, og hvad der ikke er i orden. Denne blog handler om sex og kropslighed, men troskaben kunne lige så vel handle om hemmelig gæld, hemmelige lån, hemmeligt misbrug og hemmelige relationer.

Kropslighed handler om kropslig integritet og deling af kropslig integritet. Du må gerne holde i hånd, kysse, kramme og have sex med din partner. Må I have det med andre? Må du holde i hånd med andre, må du kramme andre, må du kysse andre, må du have sex med andre? Hvad må din partner og hvor går grænsen? Kindkys er ok, men tungekys er ikke, eller?

Troskab er at overholde de aftaler, som I indgår. Troskab er at lave aftalerne om, hvis I ændrer jer. Det letteste, men ikke det mest tillidsbevarende er at undgå at lave aftaler og at spille dum: ’Jamen, skat, jeg vidste ikke…’

Troskab er at være ordentlig! At komme for sent kan være en slags utroskab. Du vil hellere være et andet sted.

Hvis du bryder aftalerne, skaber du grobund for mistillid, og herfra er der ikke langt til kontrol af hinanden, hvilket er ulideligt at leve med.

Du skal være tillidsskabende, troværdig og overholde jeres aftaler, og du kan håbe på, at din partner vil være med på det, men det begynder hos dig.

Hun elsker at danse tæt, han elsker at kysse.

Hvordan klarer de det, så parforholdet favner det, de kan lide? Uden at såre hinanden. Skal hun lade være med at danse og skal han lade være med at kysse? Så bliver parforholdet et fængsel, hvor de måske gør det i skjul.

Der er kun en vej gennem det: at tale sammen, at fortælle og gøre det forståeligt, hvad der er så vigtigt.

At kysse kan være en sanselig ting, som intet har med utroskab at gøre. Det er bare dejligt. At danse kan være en sanselig ting, en kontaktform, som intet har med utroskab at gøre.

Vores mulighed for at håndtere det udfordrende er at mærke efter og sige stop, når det bliver ubehageligt. At gå til sin partner og meddele, at nu gør det ondt. Et nej eller et stop skal aldrig diskuteres. Det er jo svært at sige stop til den anden. Budskabet er: Jeg har brug for dig, og for din opmærksomhed. Nu!

Da der er noget vigtigt på spil, må I efterfølgende undersøge, hvad der gjorde ondt. Var det frygt for at miste eller skete det bare på en dårlig dag uden overskud?

Vi skal kende vores intentioner, for hvis kys og dans handler om at komme væk fra partneren og hen til en anden, så må dette frem. Så er der muligvis noget galt eller en ubalance i forholdet. Troskab vil være at fortælle dette.

Troskab er krævende. Du skal hele tiden vide, hvor du er og kende dine intentioner, og hvis der er noget galt, så skal du fortælle det.

Utroskab er at snyde på vægten. Troskab er at vise, hvem I er for hinanden.

/Michael Loua
Parterapeut, sexologisk rådgiver

Hvis det giver mening, men er svært at tale om med din partner, kan du overveje at få hjælp til det.

Du må gerne ringe til mig om parterapi/parsamtaler på tlf 2028 6266.
Den første telefonsamtale kan være anonym og er uforpligtende.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *