Der er stort set ingen forskningspenge til at udføre sexologiske undersøgelser i Danmark. Derfor ligger det nærmest hen i mørke, hvad der foregår i de hjemlige sovegemakker, og derfor er svarene i mange sexbrevkasser ofte en omgang udokumenteret men velment vås.
Glædelig er det modsat at finde udenlandske undersøgelser, der kan kaste lys over den seksualitet, som omtrent 90 procent af danskerne mener er vigtig eller meget vigtig for livskvaliteten.
Det videnskabelige tidsskrift Journal of Sexual Medicine har tidligere på året offentliggjort en hollandsk undersøgelse ’Psychological Characteristics of BDSM Practitioners’. Undersøgelsen fra Tilburg University viser, at BDSM udøvere sammenlignet med en kontrolgruppe er mindre neurotiske, mere udadvendte, mere åbne for nye oplevelser, mere omhyggelige, mindre følsomme for afvisning og har et generelt højere velbefindende end kontrolgruppen, om end de er mindre parate til forhandling.
I en artikel på videnskab.dk sammenkædes de hollandske forskningsresultater med viden fra bl.a. Northern Illinois University, hvor forskere har undersøgt smertens påvirkning af kroppen. De amerikanske forskere oplyser, at smertepåvirkning udløser bl.a. stresshormonet kortisol, som påvirker hjernen og som giver en oplevelse af mindre stress. Desuden viser en undersøgelse af gruppens switches (mennesker som tænder på både dominans og underdanighed), at de som blev påvirket af smerte var dårligere til at udføre en speciel psykologisk farvetest, hvilket tyder på mindre blodgennemstrømning i en bestemt del af hjernen. Den ændrede blodstrøm kan godt forklare det velvære, som BDSM-dyrkere oplever.
I den hollandske undersøgelse af personlighedstræk hæfter jeg mig særligt ved forskernes konklusion, at BDSM kan betragtes som en rekreativ beskæftigelse snarere end et udtryk for psykopatologiske processer, hvilket har været den tidligere opfattelse.
BDSM-aktiviteter er med andre ord er et sundhedstegn og ikke et sygdomstegn!
Som rådgivere skal vi stadig være opmærksomme på mennesker, som udelukkende kan opleve tilfredsstillelse gennem dominans eller underkastelse, smertepåvirkning, tvang eller andet. Her er det dog snarere en afhængighedsproblematik end en seksuel problematik, der er i spil.
/M
2 Responses to Forskning: BDSM er et sundhedstegn – ikke et sygdomstegn