Når små drenge får rejsning – i brusebadet eller ved at lege med tissemanden – er det ikke sex! Det er en refleks der udløses fra nervekerner nederst i rygmarven. Refleksen i Onufs kerner virker gennem nerveforsyningen til og fra penis. Rejsningsrefleksen er en praktisk foranstaltning i nervesystemet, som kan komme i brug senere i livet. Såvel unge som voksne og ældre kan frydes over fysiologien, at berøring giver rejsning.
Små drenges rejsning har intet med sex at gøre, og voksnes opfattelse af sex har intet at gøre i børnenes verden. Voksnes tanker om sex er lysår væk fra børnenes univers. Jeg tænker, at denne skelnen er vigtig når voksne med rødmende kinder skal forklare børn om krop og seksualitet men også for at fjerne den misforståelse, der eventuelt hersker hos pædofile.
Pigernes ’rejsning’ er mindre synlig end drengenes, men har samme neurologiske forklaring. Rejsningen er en blodtilstrømning til skedeområdet og den skjulte del af klitoris. Omfanget af klitoris svarer til penis og organet findes som to svulmelegemer ved siden af skedeåbningen og to langs skedevæggen. Når blodet strømmer til bliver skeden desuden fugtig. Det er ren fysiologi. Det handler om væsketryk, og kan ikke tolkes som pigernes seksuelle lyst.
Når de små drenge og piger nulrer og piller ved deres kønsorganer sender nervetråde fra kønsorganerne samtidig besked til hjernen, hvor signalstoffer – blandt andet hormonet dopamin – bliver udløst og fortæller, at det er dejligt.
Det har stadig intet med voksensex at gøre, og skal forstås og forklares som neurofysiologisk belønning i hjernen. Samme belønning får vi, når noget smager godt, dufter godt, føles godt.
Sex er et begreb som hører hjemme i de voksnes verden, mens blodtilstrømning til kønsorganerne og børns selvstimulation er neurofysiologi. Blot for at skille tingene ad.
Børns viden om den voksne seksualitet kommer, når den bliver fortalt eller vist frem. Børns forståelse af den voksne seksualitet kommer først langt senere i barndommen. Med mindre seksuelle overgreb forstyrrer udviklingen.
Bonusinfo: Debutalderen for det første samleje er gennemsnitligt 16 år for både drenge og piger. Som 16 årige har halvdelen af danske unge haft sex. Lidt senere for piger med indvandrerbaggrund. Debutalderen har i øvrigt været uændret de seneste 50 år.
Den voksne forståelse af seksualitet hører bl.a. hjemme i hjernens forreste del, frontallapperne, der styrer temperament og kontrol af følelser, eftertænksomhed, planlægning og erfaringsdannelse. Frontallappernes nerveforbindelser er først fuldt udviklede i tyve års alderen.
Seksuelle overgreb mod børn er traumatiserende og bremser hjernens udvikling på tidligere niveauer.
Seksuelle overgreb lærer og fastholder børnene i en seksualiserende adfærd. Derfor får børn og unge med seksuelle overgreb i bagagen ikke samme lejlighed til at udvikle egen seksualitet, men genspiller den adfærd, som de seksuelle overgreb har indkodet. Det kan give nogle vanskeligheder med seksualiteten i voksenlivet.
… sådan kort fortalt.