I et tidligere indlæg har jeg skrevet om smerter ved samleje. Nedenfor beskriver jeg nogle af årsagerne til samt lægens ord for samlejesmerter.
Følsom slimhinde
Skedens slimhinde er påvirket af kroppens hormoner, hvor et faldende østrogenniveau hos kvinder i overgangsalderen kan gøre slimhinden tyndere. Det betyder, at hun ikke bliver helt så våd som tidligere men også, at slimhinden bliver mere følsom over for rifter og infektioner. Løsningen kan være behandling med østrogenpræparater (salve eller tabletter), som din læge kan give dig. I første omgang kan du forsøge med glidecreme og se om det hjælper.
Seksuelt overførte sygdomme
Svampe-, bakterie- eller virusinfektioner, der smitter gennem kønslig kontakt, hvor symptomerne kan være smerte, kløe eller svie med eller uden udflod. Næsten alle infektioner kan behandles medicinsk, dog ikke HIV, hvor den medicinske behandling i dag kan reducere virus i kroppen og dermed holde sygdommen i ave. Infektionerne skal behandles, så snart de opdages. Dels for at undgå smittespredning, dels for at mindske risikoen for følgevirkninger, fx nedsat fertilitet.
Vaginisme
Ufrivillig sammentrækning af musklerne omkring skedeåbningen. Musklerne kan knibe så hårdt, at det kan være vanskeligt at benytte tampon ved menstruation eller være svært at gennemføre en gynækologisk undersøgelse. Årsagen kan være angst eller frygt for indtrængen i skeden eller berøring af skedeområdet, herunder mave og lår, og den mest effektive behandling har vist sig at være undervisning i kropsbevidsthed og åndedrætsøvelser kombineret med en gradvis afspænding af de spændte muskler i bækkenbunden.
Muskelafspænding i skedeområdet udføres af specialister og kan ske gennem udspænding af underlivets muskler eller som hjemmeopgave ved brug af dilatorer, som er et sæt af glas- eller plaststave i forskellig størrelse. Dilatorer bruges som hjælpemiddel til at give kvinden en nænsom oplevelse af skedeåbningens fleksibilitet eller modstand.
Vestibulit
Inflammation i skedeåbningen (vestibulum), der enten opleves som permanente smerter, eller som opstår ved berøring. En vævsprøve (biopsi) kan pege på inflammation eller hudsygdom som årsag til smerterne. Vestibulit rammer især unge kvinder og er ofte lokaliseret til udløbet af kirtlerne omkring skedeåbningen (de bartholinske kirtler) eller til området omkring urinrørsåbningen. Vestibulit kan være sammenfaldende med en urinrørsinfektion.
Smerten kan udløses ved berøring, herunder indtrængen i skeden, men kan også udløses af stramme klæder. Smerten beskrives som sviende eller brændende. Vestibulit kan være en allergisk reaktion, men kan også udløses af stress og øget (muskel)spænding i skedeområdet. Til behandling af vestibulit har kognitiv adfærdsterapi vist sig at være mest effektiv, hvor knibeøvelser og kropsbevidsthed kan ændre forventningerne til smerte og derved reducere smerteoplevelsen.
Vulvodyni
Diffuse, enten provokerede eller uprovokerede smerter i skeden eller omkring de ydre kønsorganer, som på latin hedder vulva. Lægevidenskaben har endnu ikke fundet en fyldestgørende forklaring på den smertefulde lidelse. Der er stadig tvivl om, hvorvidt det er en nerve- eller en muskelsygdom eller noget helt tredje, og behandlingsmetoderne bliver stadig diskuteret.
Behandlingen foregår hos en specialist, ofte en gynækolog, og kan efter en undersøgelse af slimhinden eller muskelvævet med biopsi fx bestå af indsprøjtninger med botox, der lammer nerverne i vævet. I første omgang vil smerten forsøgt lindret med lokalbedøvende salve evt. kombineret med desensibilisering, hvor kvinden eller hendes partner langsomt og forsigtigt smører det ømme område. Dels for at finde ud af hvor smerten er lokaliseret og hvor kraftig smerten er, dels for at blive fortrolig med ydre påvirkninger.
/Michael Loua
Tak til fysioterapeut og uroterapeut Hanne Ryttergaard for faglig og kritisk gennemlæsning af dette indlæg.