Vagina

Kategoriseret under Kroppen og tagget med , , , , , , , , , , , , .

Skeden, som hedder vagina på latin, er et sammenklappet hulrum, der findes bag kønsbenet. Længden er ca. 6 cm langs skedens forvæg og nogle centimeter længere langs bagvæggen. Vaginas retning er bagud og opad. Ovenfor findes urinblæren, nedenfor findes tarmen, til siderne mærkes bækkenbundens muskler. I bunden af skeden findes livmodermunden og livmoderen.

Biologisk tjener vagina til menneskets forplantning, men for at barnet kan komme ud må, sæden komme ind. Vagina svarer i størrelse omtrentligt til mandens kønsorgan og er tæt besat med følenerver, både indvendig og udvendig, som fra naturens hånd kobler vaginas biologiske funktion til nydelse. Den udvendige del af kvindens køn kaldes vulva, som udgøres af de indre og de ydre kønslæber, labia, og af glans klitoris, som er tæt besat med følenerver.

Klitoris er på størrelse med og svarer udviklingsmæssigt til mandens penis. Den største del af klitoris er usynlig udefra og udgøres af tre svulmelegemer, der findes indvendig og går som to ben ned langs de indre kønslæber og et ben der følger skedens indre forvæg og den kvindelige prostatakirtel. Svulmelegemerne fyldes med blod og vokser under ophidselse. Svulmelegemerne er omgivet af en tynd bindevævshinde, hvilket betyder, at trykket i klitoris og dermed nervefølsomheden øges under ophidselse.

Den synlige del af klitoris, glans, findes omgivet af en hudfold, svarende til mandens forhud, oven over urinrørets udmunding og skedeåbningen, introitus. Klitoris vokser men trækkes tilbage under ophidselse, da den er omgivet af fibre fra ischiocavernosusmusklen, der trækker sig sammen under ophidselse. Det er blodfyldningen af klitoris svulmelegemer, der bevirker den kvindelige erektion, ved ophidselse.

Se også den lille film på youtube, hvor Betty Dodson tegner kvindens kønsorganer og fint viser klitoris størrelse og funktion.

Nerverne i klitoris er de mest følsomme i kvindekroppen og reagerer på trykændringer og berøringer på tusindedele af en milimeter. Nerverne er følsomme for både tryk og smerte og for varme og kulde. Under ophidselse sender nerverne i klitoris signaler med en hastighed på op til 100 meter i sekundet. Der går kun brøkdele af et sekund fra en berøring finder sted til nerveimpulserne når reflekscentrene i rygmarven eller de sensoriske områder i hjernen. Følsomheden i klitoris er desuden påvirket af kvindens hormoner. Det betyder bl.a., at følsomheden kan ændres under klimakteriet, hvor især østrogenniveauet er under forandring.

Vagina er nær skedeåbningen omgivet af muskler, der tjener til at lukke bækkenets åbning nedadtil, og til at aflukke urinrøret, der udmunder mellem skedeåbningen og glans klitoris. Desuden er der muskler, der går på langs af skeden, som bruges til at forkorte skeden i forbindelse med fødslen og til at skabe et undertryk i skeden i forbindelse med orgasmen, hvilket igen tjener til at suge sæden ind og op mod livmodermunden.  Musklerne i bækkenbunden er tværstribet muskulatur og kan trænes lige som andre muskler, dels for at undgå en slap bækkenbund og livmoderfremfald senere i livet, dels for at øge kontakten og følsomheden i skeden i forbindelse med samleje. Skedevæggen har glat muskulatur, som er uden for viljens kontrol, og som ikke kan trænes.

Skedens udvendige dele, vulva, bliver synligt påvirkede under ophidselse, hvor både klitoris og de indre kønslæber vokser og ændrer farve med den øgede blodtilstrømning. Indvendig udskilles et sekret, vaginalvæsken, som tjener til at smøre skeden og derved mindske risikoen for vævsbeskadigelse ved penetration. Hvis vagina er utilstrækkeligt fugtig vil indtrængning være smertefuld og øge risikoen for rifter. Smøringen, lubrikationen, kommer som væskeudsivning gennem skedevæggen og vævet ved livmodermunden og fra nogle ’bartholinske kirtler’, hvis udløb findes lige inden for skedeåbningen.

Smøringen er en biologisk bestemt refleks, som udløses dels som følge af berøring af skedeområdet, dels som følge af seksuelle tanker og fantasier. Smøringen sker hurtigere og tidligere end blodfyldningen af klitoris og kønslæberne. Hvis piger og kvinder bliver våde i forbindelse med overgreb og voldtægt, er det således ikke, fordi de har seksuel lyst, men fordi kroppen iværksætter en biologisk beskyttelse. Biologien har givet anledning til mange unødige selvbebrejdelser hos kvinder, der har været ofre for overgreb.

Pirring og stimulation

Skeden indvendig og skedeåbningen, kønslæberne og huden omkring skeden har mange erogene zoner, dvs. steder med særlig følsomhed. Følsomheden og de følsomme steders placering varierer fra kvinde til kvinde. Hvad der for nogle kvinder opleves som lystfyldt kan af andre opleves som smerte.

Den seksuelle lystfølelse er altså individuel og kan tilmed ændre sig over tid. Både i løbet af livet men også gennem et samleje, hvor vævsændringerne på grund af blodtilstrømning ændrer nervernes følsomhed. Pirring kræver derfor stor opmærksomhed fra partneren. Viden om kvindens lystoplevelser kan ske ved at tale sammen, men kan også ske gennem iagttagelse af hendes lyde, ansigtsudtryk og kropsreaktioner.

G-punktet er stadig omdiskuteret men refererer til et følsomt område, den kvindelige prostatakirtel, der befinder sig fra nogle få centimeter til en fingerlængde oppe i skeden i skedens forvæg bag kønsbenet. Nogle kvinder reagerer kraftigt på en ganske let berøring af G-punktet, andre har brug for en kraftig pirring for at opleve den intense nydelse. Der ikke andet at gøre end at prøve sig frem og tale sammen om det følsomme områdes placering, hvordan det skal stimuleres og om behag og ubehag.

Det er formentlig påvirkninger af dette område og tryk mod livmodermunden i bunden af skeden, som kan føre til orgasme. Ved heteroseksuelt samleje er samlejestillingen og penis længde og facon afgørende for, om og hvordan G-punktet stimuleres. Hos nogle kvinder er det dog forbundet med smerte, hvis livmodermunden rammes.

Det er en myte, at kvinder som en selvfølgelighed opnår orgasme med en penis i skeden. Ifølge en artikel i Psychology Today er det kun hver fjerde kvinde, som opnår orgasme ved penetrerende samleje. For de fleste kvinder skal der andre midler til: stimulation på og omkring klitoris med fingre, tunge eller vibrator, stimulation af skedeåbningen eller stimulation af de følsomme områder i skeden med fingre eller dildo.

Nogle kvinder kan få orgasme ved stimulation af andre følsomme kropsområder, f.eks. langvarig stimulation af brystvorterne eller alene gennem mental påvirkning fra seksuelle dominanslege eller porno.

Langt de fleste kvinder kan opnå orgasme ved onani, hvor der indgår både erotiske fantasier og fysisk stimulation i eller omkring skeden; med fingre, håndflade, massageapparater, en sammenrullet dyne eller andet. Onani kan være dejligt i sig selv, men kan også give viden om egen seksualitet og nydelse og kan være en hjælp for at forklare en eventuel partner, hvad der virker og hvordan.

Orgasme ved onani handler væsentligt om teknik, om tryk, bevægelser, tid og materialer, og for de fleste i en kombination med erotiske fantasier. Manglende orgasme ved onani, hvis der aldrig har været orgasme eller hvis orgasmen pludselig udebliver, kan skyldes en bagvedliggende sygdom og bør undersøges hos lægen.

Legetøj og hjælpemidler

Kvindens kønsorgan har udvendigt og indvendigt en række følsomme områder, som kan stimuleres med tryk, træk og bevægelse for at frembringe nydelse. Fingrene er jo glimrende og er lige ved hånden. De kan bedre end nogen penisattrap føle og trykke, vibrere og pirre.

I princippet kan kvinden bruge alt, der kan vibrere, trykke og fylde ud for at give den ønskede pirring, fra fingre, stearinlys og gulerødder til penisattrapper (dildoer) med eller uden vibration og avancerede stavmassageapparater af lækre, anatomisk formede materialer og med trinløs regulering.

Dildoer er fremstillet af gummi, pvc, latex, metal, glas m.v. og kan enten pirre ved at fylde skeden og ved tryk og bevægelse påvirke nerverne i skedeåbningen eller de kan have en størrelse og facon, der kan give stimulation af G-punktet eller andre følsomme områder dybt i skeden og bag kønsbenet. Disse typer m/u vibrator er krumme og har ofte en knop eller et hoved for at øge pirringen. Vibratorer til indvendig placering fås desuden med fjernstyring og kan bruges i forbindelse med seksuelle lege.

Vaginalkugler er en anden type ’dildo’, der giver stimulation ved at udfylde skeden og ved at påvirke skedevæggens nerver, især under bevægelse. Vaginalkugler kan være lavet af gummi, plast eller metal og kan desuden bruges til at styrke bækkenbundens muskler gennem knibeøvelser.

Til udvendig brug fås en lang række vibratorer til påvirkning af glans klitoris og andre følsomme hudområder. De fås i flere størrelser og med forskellig effekt, fra små vibratorer, der kan sættes på en finger eller på penis under samleje til de meget kraftige stavmassageapparater, der kan indstilles med både pulsering og vibrationshastighed.

Kvindens reaktioner med lyde, vejrtrækning og bevægelser viser, hvordan påvirkningen virker. Brugen og effekten af dildoer er forskellig fra kvinde til kvinde. Nogle reagerer på en fyldig gummidildo i skeden, nogle ønsker en vibrator og nogle ønsker en vibrator på eller omkring klitoris. Nogle kvinder er så følsomme, at påvirkning direkte på glans klitoris opleves smertefuldt, men de tænder i stedet på stimulering rundt om glans og på huden langs skedens åbning, på huden mellem skedeåbningen og anus eller på noget helt andet.

Kvindens følsomhed eller modtagelighed for dildoer og vibratorer kan være påvirket af, hvor erotisk tændt hun er. Hvis kvinden er tændt og hendes køn er opsvulmet og blodfyldt kan hun reagere kraftigt på legetøjets pirring; hvis erotikken er langt væk, skal der bruges kraftigere grej for at give en reaktion over hovedet, og så er det måske andet end legetøj, der skal til.

Piercinger

Intimpiercinger i kvindens kønsorganer tjener primært til udsmykning, men kan have en stimulerende effekt. Piercinger gennem glans klitoris kan desværre også ødelægge nerverne og dermed sænke klitoris følsomhed.

Piercingerne, i form af stavpiercinger eller ringe kan enten placeres på tværs eller på langs gennem klitorisforhuden eller gennem de store kønslæber. Piercingernes fantasifulde navne og placeringer kan findes ved søgning på internettet.

Hvis du ønsker en intimpiercing, skal du sikre, at det udføres med brug af sterile instrumenter og af en professionel. Det gør kortvarigt ondt at blive piercet og helingsprocessen tager omkring 6 uger, hvor der er særlige krav til hygiejne og hvor sex må frarådes den første periode.

Tak til jordemoder Gabriela Rehfeld for kritisk gennemlæsning af teksten.

4 Responses to Vagina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *