Skiftet mellem væren og retning er ikke bare begreber fra yoga, meditation og mindfulness. Vi møder det hver dag: når vi bager rugbrød og har tankerne andre steder, når vi går i naturen og glor på mobilen, og vi møder det, hver gang vi har sex. Når vi skifter fra væren til retning og mister vores retning, bliver vi fortvivlede. En af de dybtliggende grunde til sex med andre kan være et ønske om at få det seksuelle kompas justeret. Det kan du læse om i dette indlæg.
Når vi har sex, bevæger vi os mellem væren og retning. Seksuel væren er den sansende tilstand, hvor vi nyder kærtegn og berøring. Det kan være nydelsen ved at blive kærtegnet eller nydelsen ved at kærtegne. Kærtegnene med hænder, læber eller andet er det eneste, som foregår, og der sker ikke andet i kontakten end nydelsen ved at kærtegne eller at blive kærtegnet. Du har måske lukkede øjne og nyder din partners hænder på din hud, uanset hvor hænderne er, eller du nyder at røre ved din partners krop og hud. Kærtegnene har intet mål, andet end tanketom nydelse.
I samme øjeblik hænderne eller læberne vil noget mere, sker der et skifte, og den seksuelle væren får seksuel retning. Læg mærke til skiftet, næste gang du har sex.
I skiftet fra væren til retning kan det være godt at tage en lille forhandling så vi bliver afstemte med hinanden. Er du med? Går det for hurtigt? For mange par med seksuelle problemer hopper kæden af præcis her. Skiftet fra væren til sex med retning går for hurtigt.
I den retningsbestemte seksualitet er der et mål. Der skal ske noget mere, og berøringerne ændrer karakter fra at være tidløse og sansende til at ville et sted hen. Mod mere ophidselse, men kan også være mod mindre for at afslutte og komme væk.
Den retningsbestemte seksualitet vil ofte beskrives som begær og er ofte erfaret som en tilstand af ’jeg vil have’. De sanselige, ubestemte berøringer er ikke længere nok.
Hænder og læber søger de følsomme steder på kroppen, og skiftet fra væren til retning kan udløse mere intense reaktioner i form af suk, lyde eller små bevægelser i kroppen.
Målet for den retningsbestemte seksualitet vil ofte være forløsning. Målet kan være indtrængen, at blive fyldt ud, eller stræben mod seksuel rus og orgasme. Seksualitet med retning søger mod mere stimulation, mere pirring.
Hudens følsomme områder får mere opmærksomhed: Læber, nakke, hals, inderlår, den nederste del af ryggen, balderne og rundt om, i og foran anus. Brystvorterne – både mænds og kvinders – bliver nu berørt med en intention for at øge pirringen, og ikke længere kærtegnet med dovne, nydelsesfulde bevægelser.
Seksuelle erfaringer kobles med intention og bliver styrende. Du ved, hvad der virker. Ikke mindst vil der være mere målrettet opmærksomhed på de mest følsomme områder: på og omkring penis hos manden og omkring skedeåbningen og klitoris, såvel indre som ydre dele, hos kvinden. Seksuel retning har en intention. Intentionen er ophidselse.
I tilstanden seksuel væren vil opmærksomheden følge kærtegnene, alene fordi det er uforpligtende og næsten søvndyssende rart. I tilstanden med seksuel retning eksisterer en dobbelt opmærksomhed: Kærtegnene udføres samtidig med, at reaktionerne bliver observerede. Partnerens reaktioner på nydelse fører til, at vi lægger større intensitet i bevægelserne og i pirringen på det nydelsesfulde sted, eller at den retningsbestemte pirring flyttes til andre steder på kroppen.
Bevægelser og lyde støtter vores navigation
I den tilstand, hvor seksualiteten har fået retning, bruger vi partnerens hørbare eller synlige udtryk som navigation. Vi opfanger lynhurtigt, om en lyd eller en bevægelse er tegn på nydelse – eller tegn på ubehag. Hvis vi ønsker mere nydelse, vil vi forsøge os med mere pirring, der fremkalder flere lyde og mere intense bevægelser. Erfaringen har lært os, hvilken pirring, der skal til, for at maksimere nydelsen.
Navigationen, der bruger nydelse og ubehag som kompas, bliver lettere for den anden, hvis vi tydeligt kan vise vores reaktioner. Reaktionerne kan være yderligere tydeliggjort af penis hårdhed eller vaginas lubrikation (fugt) og klitoris opsvulmen, selvom kønsorganernes reaktioner ikke kan bruges som navigation alene. En hård penis eller et fugtigt skød er ikke altid det samme som, at det er godt.
Svigtende kompas og utroskab
Når ikke vi får tydelige signaler, eller hvis reaktionerne ændrer sig, mister vi vores erotiske kompas. Det, der virkede tidligere, duer ikke længere; uanset om de manglende reaktioner skyldes blufærdighed og skam, manglende seksuel viden, erotisk dovenskab, eller skyldes manglende fokus og/eller tankemylder, som giver vanskeligheder med at være til stede. Vi må heller ikke overse, at ændrede reaktioner også kan skyldes fysiologiske forandringer som følge af sygdom, smerter eller hormonforandringer pga overgangsalder eller kemoterapi.
Når vi mister vores kompas, mister vi vores evne til at navigere i den seksuelle kontakt. Det giver usikkerhed. Usikkerheden er ubehagelig og udløser et ønske om at komme væk.
– Kunne det være sådan, at sex med andre ikke handler så meget om lyst og liderlighed men snarere tjener til at vise, om vi kan stole på vores seksuelle færdigheder. Fordi der er sammenhæng med det, som du gør, og reaktionerne fra den anden?
– Kunne man forestille sig, at der neden under risikoen ved den forbudte sex ligger et ønske om at få sit erotiske kompas justeret?
– Kunne det være således, at tabt orientering og usikker navigation, ville være mere præcise bud på ønsket om sex med andre og kunne være en mere troværdig forklaring end, at ’jeg var fuld’ eller ’det skete bare’?
Usikker navigation og tvivl om egne færdigheder er en ærlig sag, og det kan man tale sammen om. Helst inden vi vælger at få kompasset justeret i en andens seng…
Jeres samtaler om signaler og erotisk navigation er mere fremadrettede og meget bedre end det ubehagelige brev fra advokaten, fordi du eller din partner havde mistet orienteringen.
– Jeg har fået svært ved at navigere, når vi har sex!
– Hvad mener du?
– Det, jeg gjorde tidligere, virker ikke mere, og det gør mig usikker.
Sådan kunne samtalen begynde…
Læs mere om utroskab.
Hvis du har brug for hjælp kan du kontakte mig på tlf. 2028 6266 eller sende en email til mlo@elskeriet.dk
Pingback: Tankemylder og kærtegn | Lysten til lysten